Spectacolul extraordinar de folclor, cu Floarea Calotă cap de afiș, va avea loc la Casa Sindicatelor din Pitești, vineri 10 mai 2024, de la ora 18.
Floarea Calotă, alături de Elisabeta Turcu, Zorina Bălan, Cătălin Iancu Jr., Mădălina Lupu împreună cu Ansamblul profesionist Doina Argeșului vor susține un spectacol de excepție cu prilejul Zilei Internaționale a Dorului. Aceasta e aniversată anual, din 2015 încoace, în data de 13 mai.
Doine vechi și cântece de dor vor fi interpretate de îndrăgiții artiști George Mărgineanu, Adelina Zamfir, Mihaela Chirițescu, Grațian Bădescu, Daniela Bărbuceanu, Mitică Tavă, Ana-Maria Cîrstina-Ion (Anușca), Diana Lică Țițirigă, Dragoș Dinescu, Creola Stanciu și Vasia Oprea.

Vor fi reprezentate, de asemenea, mai multe zone etnofolclorice din țară, precum Maramureș – Daniel Cupșe, Moldova – Veronica Lozovenu, Banat – Grupul academic de muzică tradițională Zvoane Bănățene.
Grupurile vocale Flori argeșene și Haiducii Vlădicii vor susține scurte recitaluri cu cântece din repertoriul autentic argeșean, iar Ansamblul de dansuri populare Doina Argeșului vor aduce pe scenă jocurile populare din sudul Argeșului.
Biletele au fost puse în vânzare la Sala Lumina din Bd. Nicolae Bălcescu nr. 141 și la sediul Școlii Populare de Arte și Meserii Pitești din Bd. Republicii nr. 66. Prețul unui bilet este 50 de lei.
CITIȚI ȘI: Taragotul, din folclor spre muzica simfonică?
Despre Floarea Calotă, pe scurt
Floarea Calotă s-a născut acum 68 de ani, în satul Beuca, județul Teleorman și cântă de când se știe, cum singură spunea. La 22 de ani a reușită să câștige premiul I la Festivalul Concurs ”Floarea din Grădină”. O înregistrare a unui fragment a evoluției de atunci a Floarei Calotă poate fi urmărită aici. Succesul acesta i-a adus și invitația de a înregistra primul disc Electrecord, ”Doina plugului”.
Până la revoluție a mai imprimat alte cinci albume vinil, conținând melodii din Teleorman, dar și din zonele folclorice din împrejurimi, inclusiv din Argeș.
Între 1990 și 1996 s-a ocupat mai mult de politică, fiind aleasă de două ori deputat FSN, apoi FDSN. A revenit la muzica populară și bine a făcut, pentru că a mai imprimat ulterior alte opt albume (casete audio, respectiv CD).
Este socotită, alături de regretatul Liviu Vasilică, un fel de port drapel al folclorului din zona Teleorman-Vlașca. Revista Formula AS a numit-o chiar ”Marea voce a sudului românesc”.
sursa foto: Centrul Județean de Cultură și Arte Argeș