Românii sunt mult mai interesați de alegerile europarlamentare 2024

Date:

Share post:

În urma conflictelor armate în desfășurare în proximitatea Uniunii Europene (agresiunea rusă în Ucraina sau conflictul din Fâșia Gaza), românii au devenit mult mai interesați de alegerile europarlamentare din 2024.

Și nu doar românii, ci și celelalte națiuni europene care va trebui, de asemenea, să organizeze alegeri europarlamentare.

Nevoia de siguranță poate fi un factor care să influențeze mersul la vot. Potrivit datelor furnizate de un eurobarometru, la inițiativa Parlamentului European, există la nivelul UE o creștere semnificativă a interesului pentru alegerile europarlamentare.

Cei mai mulți cetățeni susțin că principala valoare a statelor europene rămâne pacea, motiv pentru care depinde de fiecare cetățean să aleagă responsabil.

Astfel, 60% din europeni spun că sunt interesați de alegerile europarlamentare din acest an. 81% din cetățenii Europei consideră că votul este cu atât mai important în contextul unor presiuni externe atât de mari, cel mai apropiat pericol fiind reprezentat de conflictul militar din Ucraina.

CITIȚI ȘI: România, țara în care e mai greu decât în Rusia să candidezi la alegeri europarlamentare

70% dintre români vor vota la alegerile europarlamentare

În România statisticile sunt la fel de pozitive: 68% dintre români consideră că votul este mult mai important acum, în contextul marilor schimbări și a conflictelor militare. 70% dintre români susțin că vor participa la votul din această vară.

Pentru comparație, la precedentele alegeri europarlamentare, în 2019, prezența la vot fusese de numai 49,02%.

„Europenii sunt conștienți de faptul că mizele acestui tur de scrutin sunt mari și că votul este și mai important în contextul geopolitic actual. Îi îndemn pe cetățenii noștri să voteze la viitoarele alegeri europene, să consolideze democrația europeană și să modeleze viitorul Europei”, a transmis Roberta Metsola, președinta Parlamentului European, potrivit Presshub.ro.

Conform datelor colectate de eurobarometru, pentru români anul acesta sunt relevante teme precum: crearea locurilor de muncă (42%), lupta împotriva sărăciei (33%), apărarea și securitatea (33%).

Sondajul Eurobarometru al Parlamentului European a fost realizat de agenția de cercetare Verian în perioada 7 februarie – 3 martie 2024 în toate cele 27 de state membre ale UE.

CITIȚI ȘI: Alegeri europarlamentare 2024; bărbaţii de stat din USR „se agaţă de fustele” Elenei Lasconi, ca să prindă un loc la „Brucsel”

sursa foto: arhivă ArgeșulOnline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Laptele: prieten sau dușman? De ce să nu excluzi lactatele din alimentația ta

Laptele și produsele lactate fac parte din alimentația multor...

Gheorghe Zamfir, în concert vineri seară, în Piața Primăriei din Pitești

Maestrul naiului Gheorghe Zamfir va concerta vineri seară, de...

Ion Mînzînă: Dezvoltăm infrastructura rutieră din Mioveni (galerie foto)

Pentru Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean Argeș și...

Accident rutier grav la Mozăceni, în sudul județului Argeș

Un accident rutier grav a avut loc în această...

Cod galben de ploi și descărcări electrice în jumătatea vestică a țării. Vizat e și județul Argeș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi o...