Ionuț Balaur: „Vom promova direct, nu la baraj. Pentru promovare am venit la FC Argeş, nu pentru bani”

Date:

Share post:

Ionuț Balaur este un fotbalist în care tehnicianul lui FC Argeş, Alexandru Pelici, își pune mari speranțe în sezonul care stă să înceapă şi în care e vizată, firesc, promovarea.

Vasluianul în vârstă de 34 de ani a jucat în sezonul trecut pentru CS Mioveni. A început fotbalul la LPS Vaslui, iar în sezonul 2006-2007 a debutat la seniori. În anul 2011, acesta a debutat în meciul câștigat de FC Vaslui cu 3-0 în fața celor de la Concordia Chiajna, în Liga 1.

În sezonul 2009-2010, a ajuns în finala Cupei României. A fost împrumutat la CSM Focșani, în sezonul 2007-2008, și la CS Otopeni, în sezonul 2010/2011, ambele fiind experiențe în liga secundă. În 2014, a ajuns la Târgu-Mureș, acolo unde a stat două sezoane, devenind vicecampion și câștigând Supercupa României. În 2016, Balaur a mers la FC Voluntari, unde a rămas până în 2021, reușind să adune 142 de meciuri și 6 goluri, fiind căpitan în multe dintre aceste partide.

Cu trupa ilfoveană și-a trecut în palmares Cupa României și încă o Supercupă. În 2021, fotbalistul a semnat cu CS Mioveni, unde a fost om de bază în cele două sezoane petrecute în Superligă. În sezonul recent încheiat a evoluat în 25 de meciuri pentru CS Mioveni, reușind să marcheze un gol, în egalul cu FCSB, scor 1-1. A adunat peste 250 de meciuri pe prima scenă a fotbalului românesc.

În această vară, Ionuț Balaur a ajuns la FC Argeș. Lecturând interviul de mai jos, îl puteţi cunoaște astăzi și pe omul Ionuț Balaur, o persoană cu mult bun simț, dedicată total familiei și carierei.  

”Nu am venit pentru bani”

Aveți 34 de ani. Ați venit la Pitești pentru șansa unei promovări sau pentru un salariu bun?

Nu are nicio importanță vârsta pe care o am pentru a avea obiective mărețe. În fotbalul european sunt o serie de jucători care evoluează la nivel înalt și după 30 de ani, precum Buffon, Toni Kroos, Luka Modric. Cu o viață extrasportivă ireproșabilă și cu o dorință fantastică de a termina cariera cu evoluții strălucite, mai mulți jucători care au peste 30 de ani uimesc în campionatele din Europa.

Faptul că sunt mai bătrâni decât colegii de echipă reprezintă o motivație în plus, iar felul în care se luptă pentru fiecare minge este remarcabil. A fi bătrân este inevitabil, dar a face tot posibilul să joci bine este o dovadă a voinței. Nu este important câți ani ai. Și în Liga I găsim mulți jucători trecuți de 32 de ani, iar aceștia sunt în formă, cum ar fi Săpunaru, Tamaș, Dragoș Grigore.

Am venit la FC Argeș pentru a duce echipa în prima ligă și a face o bucurie suporterilor, nu am venit pentru bani.

La FC Argeș veți lucra cu un antrenor care a fost fundaș de meserie, la fel ca dumneavoastră, și care pune preț pe apărare. Vă va ajuta acest aspect să vă integrați mai bine în grup?

Cu domnul Alexandru Pelici am lucrat foarte bine la Mioveni și am rămas într-o relație foarte bună. De aceea sunt încântat că pot lucra din nou cu dumnealui. Știu ceea ce își dorește de la jucători, știu cum pregătește meciurile și sunt ferm convins că FC Argeș va obține promovarea avându-l la cârmă pe dânsul. Integrarea mea va fi facilă, deoarece mă cunosc cu foarte mulți dintre jucători.

” Lupta va fi aprigă”

Credeți în promovarea directă  sau ar fi bună și promovarea în urma unei duble manşe de baraj?

Am convingerea că vom promova direct, avem tot ce ne trebuie pentru îndeplinirea acestui obiectiv. Campionatul nu va fi ușor, sunt multe echipe care vor să ajungă pe prima scenă a fotbalului românesc, lupta va fi aprigă.

Va conta în teren faptul că veți juca alături de câțiva dintre colegii pe care i-ați avut la CS Mioveni?

Cu siguranță că va conta și acest aspect, deoarece este foarte importantă omogenitatea într-o echipă. Trebuie să ne creăm relații de joc solide, să ne cunoaștem foarte bine în teren, numai așa vom reuși ceea ce ne propunem.

Care este marele dumneavoastră regret?

Am jucat atunci când eram la FC Vaslui în grupele Europa League și am văzut cât este de frumos să joci astfel de meciuri în competiții europene. Marele meu regret îl constituie faptul că nu am avut oportunitatea de a evolua în Champions League, voiam să aud pe teren acea melodie superbă, mă refer la imnul competiției.

Care a fost cea mai mică notă primită la școală?

Am fost un elev de mijloc, dar nu am neglijat  școala. Cea mai mică notă am primit-o la chimie, am luat un „scaun” (adică un patru – n.n.). În schimb, îmi plăceau limba română, istoria, religia și sportul.

”Nu cred că bătrânețea poate fi atât de urâtă”

Vă este frică de bătrânețe?

Deloc, este cursul firesc al vieții. Dacă duci o viață ordonată, faci sport, mănânci sănătos, te odihnești cât trebuie, nu cred că bătrânețea poate fi atât de urâtă.

Vă rog să numiți trei persoane care v-au inspirat în carieră.

Când eram mic, idolul meu era Adrian Ilie și datorită lui m-am apucat de fotbal; la început am jucat atacant, așa cum era și el, apoi m-am reprofilat, iar acum joc fundaș central. M-au mai inspirat Lucian Sânmărtean și Adailton Martins Bolzan (actual antrenor secund la echipa braziliană de Serie B Juventude Caxias do Sul -n.n.), au evoluat ambii la FC Vaslui.

Ce ați lua cu dumneavoastră pe o insulă pustie?

Familia, indiscutabil, apă și cărți.

Ce ați schimba la dumneavoastră dacă v-ați putea întoarce în timp ?

Sincer? Nimic nu aș dori să schimb. Sunt mulțumit de trecutul meu, dar și de prezent, aștept cu încredere viitorul. Nu mă voi schimba, nimic nu m-a schimbat până acum, sunt un om corect, sincer, nu-mi place să vorbesc de rău pe nimeni, îmi respect aproapele, tot timpul am fost o persoană modestă, pentru care numai onestitatea a contat.

Ce defect major aveți? Numiți și o calitate.

Mă enervez repede când nu-mi convine ceva, Calitate? Sunt sufletist și îmi place să ajut pe cel care se află în suferință.

Cum ați ajuns să jucați fotbal și ce-au spus părinții?

Am început să joc fotbal la finalul clasei a IV-a. Părinții s-au împotrivit, dar, cu timpul, și-au dat seama că nu au ce să-mi facă și nu mi-au rupt ”aripile”, ci m-au ajutat să zbor. Au înțeles că nu vreau să fac altceva în viață și m-au ajutat să-mi croiesc un drum drept în viață.

Dacă nu ați fi practicat sportul rege, ce meserie v-ar fi plăcut să aveți?

Tot în sport rămâneam și mi-ar fi plăcut să fiu arbitru.

” Multe s-au schimbat în rău”

De ce vă temeți cel mai mult?

Teama cea mai mare este că lumea s-a îndepărtat tot mai mult de Dumnezeu, dispare credința, oamenii se înrăiesc, multe s-au schimbat în rău. Toți trebuie să ne propunem să îndreptăm ceea ce este negativ.

Aveți o familie minunată. Cum ați cunoscut-o pe  soția dumneavoastră?

Am familia pe care mi-am dorit-o dintotdeauna. Pe Oana, soția mea, am cunoscut-o în urmă cu 11 ani, pe Facebook, iar de atunci doar cantonamentele ne despart. Avem o fetiță în vârstă de 5 ani, Melissa, care ne face cu adevărat fericiți și împliniți. Familia înseamnă enorm pentru mine, îmi aduce liniștea și sprijinul necesare în meseria mea.

Ce vă reproșează cel mai des Oana?

Că am gura mare și mă enervez foarte repede. Dacă sunt un tip vulcanic…

Unde vă vedeți peste zece  ani?

Cred că voi fi tot în fenomen, dar în postura de antrenor sau preparator fizic. Voi urma toate etapele, nu vreau să sar vreuna.

Vă rog să transmiteți un mesaj suporterilor echipei FC Argeș.

Să aibă încredere în noi și să ne susțină atât la bine, cât și la greu. Vor fi și momente mai puțin plăcute, important este să fim toți optimiști, să ne păstrăm calmul, să fim uniți. Doar așa putem reuși lucruri mărețe. Îmi doresc să le aducem cât mai multe bucurii suporterilor noștri.

surse foto: arhivă personală Ionuţ Balaur, Facebook/Fotbal Club Argeş Piteşti

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Cartea zilelor noastre:  Cristea-Enache și Paler…

  ...s-au întâlnit, nimerit, într-o carte*. Tânăru` (la vremea...

Cum influențează iluminatul atmosfera în locuințele moderne

Deschizi ușa casei tale și pas cu pas pășești...

O alternativă la DN 7 Valea Oltului: DJ 703H Sălătrucu-Câineni va fi asfaltat pe toată lungimea sa

După asfaltarea DJ 703H, distanța pe șosea dintre Pitești...