O alternativă la DN 7 Valea Oltului: DJ 703H Sălătrucu-Câineni va fi asfaltat pe toată lungimea sa

Date:

Share post:

După asfaltarea DJ 703H, distanța pe șosea dintre Pitești și Sibiu scade cu aproximativ 20 km. În plus, noul drum asfaltat va putea prelua traficul de pe autostrada care va ajunge curând la Curtea de Argeș.

În ianuarie anul acesta semnalam faptul că autostrada va ajunge la Curtea de Argeș cel târziu anul viitor, dacă nu cumva chiar mai devreme. Iar peste încă un an va fi gata și lotul dintre Curtea de Argeș și Tigveni. După care… tot traficul rutier va fi descărcat din autostradă pe un drum național DN 73C.

Un drum aflat într-o stare dezastruoasă, asfaltat ultima dată temeinic în 1986. Drum care, evident, e incapabil să preia traficul de pe autostradă.

CITIȚI ȘI: (Video) În 2025, autostrada ajunge la Curtea de Argeş. În 2026, la Tigveni. De acolo spre Vâlcea… pentru ce urmează, jale e puţin spus

Reabilitarea DN 73C Curtea de Argeș-Blidari (Râmnicu-Vâlcea) a fost mult tărăgănată de CNAIR. Încă nu e gata nici măcar studiul de fezabilitate. Apoi urmează licitația, evaluarea ofertelor, eventuale contestații și/sau acțiuni în Justiție, semnarea contractului de proiectare și execuție etc etc.

Nici în cel mai optimist scenariu posibil, DN 73C nu va fi reabilitat înainte ca WeBuild și Porr Construct să finalizeze loturile de autostradă Pitești-Curtea de Argeș-Tigveni.

DJ 703H, o alternativă mai scurtă la Valea Oltului

Se impune deci găsirea unei alte rute alternative. Cel puțin a uneia. O astfel de alternativă ar fi DJ 703H, un drum cândva național (DN 7D), dar declasificat din cauza stării sale deplorabile. De la Curtea de Argeș la Sălătrucu, drumul e asfaltat.

Apoi de la Sălătrucu spre limita cu județul Vâlcea mai sunt 5-6 km neasfaltați. Pe teritoriul județului vecin, drumul, care traversează Țara Loviștei, e neasfaltat pe toată lungimea sa (aproape 32 km), până la Câineni, la intersecția cu DN 7.

Zilele trecute, a fost lansată licitația pentru modernizarea DJ 703 H în Sistemul Electronic pentru Achiziții Publice. Valoarea contractului e de 130 milioane lei. Contractul de proiectare și execuție are o durată totală de 41 luni: 5 luni proiectare, 36 de luni execuție. Finanțarea e asigurată de la bugetul de stat prin Programul Anghel Saligny.

Așa arată acum DJ 703H

Prin acest proiect, ”pe lângă asfaltarea celor 31,6 km cât măsoară drumul, se vor reabilita și cele 11 poduri aflate pe traseu, se vor amenaja drumurile laterale, podețe de acces către proprietăți, rigole betonate, parcări și altele, astfel încât să avem un drum modern, de la un capăt la altul”, a transmis șeful Consiliului Județean Vâlcea, Constantin Rădulescu.

Avantaje multiple oferite de DJ 703H

Primul avantaj oferit de o asfaltarea cap-coadă a acestui drum este scurtarea distanței rutiere dintre Pitești și Sibiu cu aproximativ 20 km (foto sus). Cu reducerea poluării produse de autovehiculele care folosesc această rută.

Un alt avantaj ar fi scoaterea la lumină și intrarea în circuitul turistic a unei zone extrem de pitorești, Țara Loviștei. O zonă încărcată nu doar de frumos, ci și de istorie, după cum frumos scria acum câțiva ani colegul Liviu Popescu, în publicația Râmnicu-Vâlcea Week (aici).

Așa ceva cu greu poate fi numit drum

CITIȚI ȘI: Dezastrul DJ 703H Sălătrucu-Câineni şi fariseismul prefectului Radu Perianu (galerie foto/video)

De menționat că, pe porțiunea dintre Curtea de Argeș și Sălătrucu, în ultimii patru ani, Consiliul Județean Argeș a efectuat mai multe lucrări de reparare a carosabilului. Acesta se prezintă acum într-o stare bună.

Singurul dezavantaj al DJ 703H ar fi acela că asfaltarea sa nu va putea fi gata înainte de anul 2028. Sau, în cel mai bun caz, finalul lui 2027. Or, autostrada va ajunge la Curtea de Argeș în 2025, iar la Tigveni în 2026. Vor urma, probabil, un an sau doi în care șoferii fie vor folosi bombardatul DN 73C, fie vor merge în continuare pe actualul DN 7 Valea Oltului.

Articol în curs de actualizare.

ACTUALIZARE – Președintele Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, cunoaște situația și a transmis că bucata de drum de câțiva km, dintre Sălătrucu și limita cu județul Vâlcea, va fi la rândul său asfaltată în timp util. Pentru efectuarea acestor lucrări, CJ Argeș are bugetată suma de 30.329.292,38 lei, prin programul Anghel Saligny.

Astfel, de la ieșirea de pe autostradă de la Curtea de Argeș, se va putea circula în condiții optime, cu mașina, până la Câineni, la intersecția cu DN7.

surse foto: Râmnicu-Vâlcea Week, ViaMichelin.com, arhivă ArgeșulOnline.ro

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Laptele: prieten sau dușman? De ce să nu excluzi lactatele din alimentația ta

Laptele și produsele lactate fac parte din alimentația multor...

Gheorghe Zamfir, în concert vineri seară, în Piața Primăriei din Pitești

Maestrul naiului Gheorghe Zamfir va concerta vineri seară, de...

Ion Mînzînă: Dezvoltăm infrastructura rutieră din Mioveni (galerie foto)

Pentru Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean Argeș și...

Accident rutier grav la Mozăceni, în sudul județului Argeș

Un accident rutier grav a avut loc în această...

Cod galben de ploi și descărcări electrice în jumătatea vestică a țării. Vizat e și județul Argeș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi o...