Lumea de după victoria talibanilor în Afganistan. Femeile afgane, victime sigure

Date:

Share post:

Victoria talibanilor în Afganistan a oferit o temă generoasă de opinii și păreri despre viitorul lumii. După ani de zile de conflicte, decese, pierderi materiale imense, talibanii au reușit să intre în Kabul și să preia puterea, după retragerea armatei SUA, ordonată de preşedintele lor, Joe Biden.

Modul de acţiune al președintelui democrat american a fost intens criticat de republicani. A suprins, de asemenea, faptul că serviciile de informaţii americane au fost incapabile să estimeze faptul că armata afgană, în care SUA a pompat miliarde de dolari în ultimele două decenii, nu va fi capabilă să opună vreo rezistenţă semnificativă asaltului talibanilor, inferiori şi numeric, şi ca dotare.

Islamiştii au avansat repede, au cucerit oraș după oraș, culminând cu intrarea în capitala Kabul, petrecută cu nici 24 de ore în urmă.

Talibanii au promis că tranziția va fi una pașnică, vor prelua puterea fără ca orașul să fie atacat, iar cei care au fost supuși fostului guvern afgan nu vor fi pedepsiți. Cu toate acestea, teama a fost prezentă, motiv pentru care mulţi dintre liderii-marionetă afgani, în frunte cu preşedintele Ashraf Ghani, au fugit în Uzbekistan şi în Tadjikistan. Foarte mulți se tem acum de începerea unui război civil, deși noul guvern taliban promite pacea.

Pe lângă faptul ca Afganistanul este acum un butoi cu pulbere, o altă problemă este cea legată de drepturile femeilor, drepturi pe care acestea le-au obținut cu greu după căderea talibanilor în 2001. Legea islamică Sharia, aplicată de talibani, este una foarte dură, care nu prevede egalitatea între bărbat și femeie.

Printre drepturile câștigate de femeile afgane, în ultimii 20 de ani, sunt dreptul la studiu și dreptul la muncă. Islamul extrem al talibanilor exclude toate aceste lucruri, considerând că femeia e inferioară din punct de vedere intelectual bărbatului. De asemenea, orice femeie care întreține relații sexuale în afara căsătoriei va primi 100 de lovituri de bici, în public, considerându-se că este o jignire la adresa lui Alah. De cele mai multe ori, însă, ea sfârșește prin a fi ucisă cu pietre.

Același lucru se întâmplă dacă o femeie acuză un viol. Dacă se adeverește acuzația, violatorul este pus să se căsătorească cu victima. Nici vorbă de vreo pedeapsă. Inferioritatea intelectuală este scoasă în evidență în cazul unui proces: două femei vor cântări cât un singur martor, pentru că una singură nu prezintă credibilitate.

Soții au voie să-și bată copiii și soțiile, dacă atitudinea lor nu le-a fost pe plac. În cazul în care niciunul dintre cei loviți nu moare, fapta nu este pedepsită în niciun fel. Totodată, femeile nu au voie să iasă din casă neînsoțite de un bărbat sau fără să aibă capul acoperit. Iar una dintre cele mai odioase tradiții este că o fată poate fi cerută de soție începând cu vârsta de 10 ani, iar actele sexuale sunt permise chiar şi la astfel de vârste fragede.

Talibanii ajunși acum la putere promit însă că vor respecta drepturile dobândite de femei. Au existat, însă, câteva incidente după pătrunderea lor în orașe: văzând angajatele din bănci care-și exercitau meseria, le-au certat că avea fața descoperită și le-au cerut să plece. În locul lor au fost trimise rude, bărbați. Afganistanul duce, într-adevăr, o luptă intensă între conservatorism și democrație, luptă care nu se știe cum se va sfârși.

Conflictul dintre talibani și America a început în 2001, în urma atacurilor din 11 septembrie asupra World Trade Center. Vinovat principal pentru dezastrul care a lăsat în urmă în jur de 3.000 de morți a fost Osama Bin Laden, însă, majoritatea atentatorilor nu erau afgani, ci cetăţeni saudiţi. Cu toate acestea, armata SUA a pătruns în Afganistan și i-a îndepărtat pe talibani de la putere, instalând la cârma ţării un guvern-marionetă, asemănător celui de la Vichy, al mareşalului Petain, după capitularea Franţei în faţa lui Hitler, în 1940. Sau celui norvegian condus de Vidkun Quisling, în aproximativ aceeaşi perioadă.

În acest moment întreaga lume pare că așteaptă, neputincioasă, să vadă ce va urma. Victoria talibanilor este una istorică, văzută de mulţi ca o nouă umilinţă a armatei şi a serviciilor de informaţii americane, asemănătoare celei din Vietnam. Mulți se gândesc la un război civil, o revoltă a femeilor care și-ar putea pierde drepturile esențiale, iar lumea s-ar putea confrunta cu o criză a migranților.

În imaginea de sus, talibani şezând la masa de lucru a fostului preşedinte Ashraf Ghani, din palatul prezidenţial din Kabul, în această dimineaţă.

sursa foto: Facebook/Phillipines TV

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Teatrul Alexandru Davila Pitești, la festivaluri de teatru la Suceava, Buzău și Reșița

Actorii de la Teatrul Alexandru Davila din Pitești vor...

Muzica zilelor noastre: O simfonistă dedată rockului

Nimeni alta decât instrumentista bucureșteană Natalia Pancec. Șef partidă...