Școala Populară de Arte și Meserii Pitești în parteneriat cu Primăria Mioveni, Consiliul Local Mioveni și Centrul Cultural Mioveni sărbătoresc duminică 12 mai 2019, la Mioveni, Ziua Națională a Costumului Tradițional Românesc prin organizarea a două manifestări culturale deosebite.

Este vorba despre finala concursului interjudețean de dansuri populare ”Hora” și parada costumului popular ”România de la Argeș. Noi păstrăm tradiția!”.

Concursul de dansuri populare ”Hora” se adresează formațiilor de dans popular tradițional din unitățile de învățământ (ciclul primar, gimnazii, licee, palate și cluburi ale copiilor), precum și Şcolilor Populare de Arte şi Meserii Piteşti.

Duminică 12 mai 2019, de la ora 13,00 vor urca pe scenă 16 grupuri care vor evolua pe trei categorii de vârstă, respectiv 7-10 ani, 11-14 ani și 15-18 ani la următoarele secțiuni de dans: ansambluri folclorice, obicei popular, formații de băieți/fete, formații mixte și călușari.

Așteptat cu bucurie de toți iubitorii și păstrătorii costumului popular, parada costumului popular de Argeș și Muscel reunește în acest an peste 1000 de oameni. Locul de întâlnire este parcarea magazinului Lidl din Mioveni, iar de acolo se pleacă la ora 17,00 spre Centrul civic al Orașului Mioveni, unde va avea loc un spectacol de muzică și dansuri populare.  

Elementul de noutate a ediției din acest an este clipul de prezentare a costumului popular de Argeș și Muscel, care cuprinde peste 20 de ansambluri vestimentare absolut spectaculoase. Am reușit să reconstruim un costum de Călușar, aşa cum se purta în secolul trecut, și am readus în prim-plan mai multe piese care, din păcate, au fost pierdute sau uitate.

Acest proiect nu ar fi fost posibil fără sprijinul celor care au păstrat peste ani straiele strămoșești și care ni le-au împrumutat sau chiar le-au îmbrăcat, redându-le astfel strălucirea binemeritată. Pe unii dintre protagoniștii acestor clipuri de prezentare îi avem aici, alături de noi și le mulțumesc încă o dată pentru noblețea gestului de a ni se alătura, pentru timpul, răbdarea și resursele pe care le-au alocat acestui proiect.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here