Ziua de 24 iunie a devenit, de opt ani încoace o zi Mondială/Internaţională/Universală a Iei, serbată simultan cu sărbătoarea Nașterii Sfântului Ioan Botezătorul și cu cea precreştină a Sânzienelor.

Totul a devenit posibil graţie unei comunităţi online (grupul de Facebook La Blouse Roumaine), fondată în noiembrie 2012 de Andreea Tănăsescu, cu scopul de face cunoscută această comoară de spiritualitate românească, ia. Numele comunităţii a fost ales după cel al celebrei picturi a nu mai puţin celebrului pictor francez Henry Matisse, intitulată La Blouse Roumaine.

Observaţi că, deşi franceza e o limbă bogată în nuanţe, cu un fond lexical bogat, pentru veşmântul românesc, ia, nu s-a putut găsi decât această traducere stângace şi inexpresivă. Complexitatea semnificaţiilor iei româneşti a „bătut” complexitatea limbii franceze.

Prima ediție a Zilei Universale a Iei, de acum opt ani, a reunit participanți din 50 de țări din lume. Au participat la ea zeci de mii de oameni. Pe 24 iunie 2015, Ziua Universală a Iei a fost recunoscută oficial şi în Statele Unite ale Americii, prin proclamația emisă de primarul de atunci din Washington, Muriel Bowser.

Ia noastră devine, treptat, universală şi perenă, la fel ca şi poporul român, În imaginea de sus, pictura lui Henri Matisse, de la care a pornit totul. Dacă nu aveţi o ie şi vă doriţi una, vă recomandăm site-ul https://ii-traditionale.ro/, de unde puteţi alege dintr-o multitudine de ii, cu motive tradiţionale româneşti din mai toate colţurile ţării.

Nu greşiţi deloc cumpărând o ie: veţi fi mereu elegantă, indiferent de ocazie, de companie, de anotimp etc.

Cât despre sărbătoarea antică a Sânzienelor, dincolo de orice descriere, cântecul pe care-l puteţi asculta dând click pe link-ul de mai jos, interpretat de regretatul Nicolae Sabău, acompaniat de fraţii Florea, ţine loc cu succes oricărui demers descriptiv.

sursa foto: Fine Art America, reproducere

1 COMENTARIU

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here