Zeci de ONG-uri către Comisia Europeană: infringement pentru România, din cauza numărului mare de copii, victime ale infracţiunilor sexuale

Date:

Share post:

35 de organizații neguvernamentale, naționale și europene, au transmis, zilele trecute, o scrisoare deschisă Comisiei Europene referitor la situația din România a copiilor, victime ale infracțiunilor sexuale.

ONG-urile respective au propus, din acest motiv, chiar activarea procedurii de infringement pentru România, dar și inițierea aceleiași proceduri privind transpunerea în România a două Directive Europene: cea pentru drepturile victimelor, respectiv cea privind combaterea traficului de persoane, a informat portalul PRESShub.

Demersul a fost inițiat de Centrul pentru Advocacy și Drepturile Omului din Bucureşti (CADO), cu ocazia zilei mondiale a luptei împotriva exploatării sexuale, care are loc la 4 martie.

„În scrisoarea adresată președintei Ursula von der Leyen, vicepreședintei pentru democrație și demografie, Dubravka Šuica, comisarului pentru justiție, Didier Reynders, și comisarului pentru egalitate, Helena Dali, se arată că situația copiilor, victime ale infracțiunilor sexuale, „nu s-a îmbunătățit semnificativ după transpunerea legislației UE, deși există o presiune internațională constantă”, că legislația națională „reflectă în mod formal directivele europene, dar este în mare măsură inaplicabilă” și „este formulată în termeni neclari, care permit perpetuarea practicilor care duc la revictimizarea copiilor”, se arată în articolul citat.

CADO este o organizaţie neguvernamentală care luptă de ani de zile pentru combaterea traficului de persoane şi mai ale de minori, dar şi pentru schimbarea legislaţiei în domeniu de la noi, care e mult rămasă în urma realităţilor.

„Această schimbare este mai mult decât necesară în realitatea dramatică a victimelor traficului de minori cauzată de ineficiența statului în combaterea traficului de persoane și revictimizării continue a copiilor de către sistemul de justiției neadaptat nevoilor copiilor, așa cum numeroase instituții europene și internaționale în mod repetat constată.

Potrivit datelor Comisiei Europene, România, în ultimii ani, a devenit țara cu cele mai multe victime ale traficului de persoane în Uniunea Europeană”, avertiza, acum un an şi jumătate, Cerasela Bănică, preşedinta CADO.

sursa foto: arhivă ArgesulOnline.ro/Pexels

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....