Pentru cei care doresc să îmbrăţişeze o carieră militară sau în domeniul informaţiilor, unităţile de învăţământ specializate oferă o mulţime de locuri la admiterea din acest an.

Redăm, sintetic, mai jos, locurile disponibile, pe facultăţi, arme şi specializări.

1. Academia Forţelor Terestre „Nicolae Bălcescu”, Sibiu (3 ani) – 264 de locuri împărţite pe Facultatea de Ştiinţe Militare, Facultatea de Management Militar şi Facultatea de Ştiinţe Economice şi Administrative.

2. Academia Forţelor Aeriene „Henri Coandă”, Braşov (3 ani) – 184 de locuri.

3. Academia Navală „Mircea cel Bătrân”, Constanţa (4 ani) – 108 locuri împărţite pe specializări ca Navigaţie, Hidrografie şi echipamente navale, Electromecanică Navală, Electromecanică sau Arhitectură navală.

4. Academia Tehnică Militară, Bucureşti (4 ani) – 219 locuri în specializările Inginerie aerospaţială, Inginerie genistică, Inginerie de armament, rachete şi muniţii, Ingineria autovehiculelor, Inginerie geodezică, Inginerie civilă, Inginerie electronică, telecomunicaţii şi tehnologii informaţionale, Calculatoare şi tehnologia informaţie şi Ingineria sistemelor.

5. Institutul Medico-Militar, Bucureşti (6 ani) – prin Universitatea de Medicină şi Farmacie „Carol Davila”, Bucureşti şi Universitatea de Medicină şi Farmacie din Târgu-Mureş – 126 de locuri.

6. Universitatea Naţională de Apărare „Carol I”, Bucureşti (3 ani) – 8 locuri.

7. La Academia de Informaţii „Mihai Viteazul“ există 37 de locuri la specializarea Psihologie – informaţii şi 13 locuri pentru cei care vor să devină specialişti în „Securitate şi informaţii”.

Acestă unitate de învăţământ pregăteşte ofiţeri şi pentru SRI, dar şi pentru Serviciul de Informaţii Externe (SIE).

8. Academia de Poliţie „Alexandru Ioan Cuza” sunt 665 de locuri.

Învăţământ postliceal pentru formarea maiştrilor şi subofiţerilor

Cei care optează să devină maiştri militari vor avea la dispoziţie 678 de locuri în şcolile militare din Piteşti, Boboc sau Constanţa.

Trebuie subliniat că, la admiterea în şcolile militare de maiştri militari, un procentaj de cel mult 25% din numărul de locuri este rezervat absolvenţilor din acest an ai colegiilor naţionale militare.

Tinerii care vor să fie subofiţeri ai Armatei Române au la dispozitie 399 de locuri în şcolile din Piteşti şi Boboc (judeţul Buzău).

Candidaţii trebuie să aibă diplomă de Bacalaureat sau să fie în clasa a XII-a. Vârsta maximă este de 28 de ani împliniţi în cursul acestui an.

Paşii de înscriere

Învăţământul militar este învăţământ de stat, vocaţional, gratuit, parte integrantă a sistemului naţional de învăţământ. Pentru a participa la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ, candidaţii vor parcurge următoarele etape:
* prezentarea pentru luarea în evidenţă la sediul Biroului informare – recrutare;
* efectuarea unui examen medical la o clinică militară;
* definitivarea dosarului de candidat, la sediul Biroului informare – recrutare;
* susţinerea a două examene (de evaluare psihologică şi de evaluare a aptitudinilor fizice);
* participarea la concursul de admitere în instituţiile militare de învăţământ.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here