Vouchere de vacanţă şi pentru angajaţii din privat, nu doar pentru bugetari

Date:

Share post:

În zilele premergătoare adoptării bugetului de stat pe anul în curs şi în săptămânile în care acesta a fost dezbătut (mai mult în public decât în Parlament), chestiunea voucherelor de vacanţă pentru bugetari a stârnit cele mai aprinse dezbateri.

Pentru cine nu ştie, să spunem că angajaţii din sistemul bugetar beneficiază anual de un voucher de vacanţă, în valoare de 1.450 de lei, voucher pe care-l pot folosi (total sau parţial) la achitarea concediilor de odihnă petrecute, însă, exclusiv în România.

Firesc, majoritatea românilor vede asta ca pe un privilegiu, în condiţiile în care salariile bugetarilor sunt mult mai mari decât ale celor care, de fapt, le plătesc voucherele, angajaţii din sectorul privat.

Anul trecut, spre exemplu, potrivit cifrelor Comisiei Naţionale de Prognoză, salariul mediu lunar brut a fost de 6.836 de lei, în sectorul bugetar, şi de numai 4.715 lei în sectorul privat.

Anul acesta, prim-ministrul Florin Cîţu a recurs la sistarea acordării acestor vouchere de vacanţă bugetarilor, economisind astfel 1,8 miliarde de lei de la buget. Adică în jur de 376,3 milioane de euro.

Lucru pe care promitea să-l facă încă dinainte de a fi numit prim-ministru.

Guvernul a informat, însă, că începând de anul viitor, aceste vouchere de vacanţă vor fi acordate din nou salariaţilor statului. Aşa că, foarte probabil, discuţiile şi polemicile pe tema aceasta, care deocamdată au încetat, vor reveni în actualitate la dezbaterea viitorului buget de stat.

În urmă cu un an sau doi, omul de afaceri Dragoş Anastasiu a pomenit, în treacăt, despre o soluţie de eliminare a acestei inechităţi: acordarea de vouchere de vacanţă, de la bugetul de stat, pentru toţi salariaţii din România, nu doar pentru deja privilegiaţii bugetari.

Cum însă şi în 2022 se va pune problema evitării risipei banului public, statul român nu va putea acorda vouchere de vacanţă, la valoarea lor actuală, de 1.450 de lei, tuturor celor 5,8 milioane de salariaţi.

Ce poate face, însă, statul român, e să acorde vouchere de vacanţă tuturor, împărţind banii existenţi şi la bugetari, şi la privaţi.

Am calculat că, împărţind suma de 1,8 miliarde de lei (mai precis, 1.806.088.100 de lei) la cei 5,8 milioane de angajaţi (1,3 milioane bugetari şi 4-4,5 milioane privaţi; cifrele diferă în funcţie de sursă) statul ar putea acorda vouchere de vacanţă tuturor salariaţilor din ţară, la o valoare de aproximativ 310-340 lei.

Suma e mică, dar, ţinând cont că în majoritatea familiilor există doi salariaţi, cu aceşti bani se poate petrece câteva zile, poate chiar o săptămână de vacanţă, la parametri mai modeşti.

S-a vehiculat în spaţiul public inclusiv ideea ca Guvernul să ofere vouchere de vacanţă numai salariaţilor din sistemul privat, cei care duc de fapt tot greul; bugetarii, oricum, fac cu greu faţă feluritelor privilegii, sporuri etc.

Însă, ambele soluţii prezentate aici au şanse mici să fie transpuse vreodată în practică. Cel puţin, nu în viitorul apropiat. Sau, cine ştie…

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular