Vlad Țepeș, într-o icoană vieneză

Date:

Share post:

Biserica (Kirche) Maria am Gestade din Viena (Salvatorgasse 12) adăpostește o interesantă icoană a Răstignirii, în care apare redat și … Vlad Țepeș, domnitorul muntean. Acesta este reprezentat în tabăra păgânilor (romanilor) care asistă la scena Crucificării. Aparent un personaj secundar, redarea anacronică îl individualizează, scotând la iveală intenția propagandistică a comanditarilor lucrării.

Spunem propagandistică deoarece redarea – datată cca. 1460 – se suprapune peste a doua domnie a lui Vlad Țepeș (din cele trei: 1448, 1456-62 și 1476), surprinzând un personaj politic activ, nu extras dintr-o istorie prăfuită.

Identificarea este facilă, urmând linia trasată de portretul aflat în cabinetul de curiozități (Kunst- und Wunderkammer) al castelului Ambras (Innsbruck, Austria). Deși datat cca. 1560, se presupune că ar fi o copie după un original pierdut, realizat în timpul vieții domniorului.

În general, cele afirmate până aici sunt date cunoscute. Mai puțin cunoscute sunt unele considerente remarcate la fața locului. Turistul român ajuns la Kirche Maria am Gestade, cu puțin ghinion, nu va avea ocazia să surprindă ipostaza. Știm asta deoarece, la rândul nostru, deși dețineam informația, am căutat zeci de minute până să reușim o identificare.

Icoana în care apare şi domnul Ţării Româneşti, Vlad Ţepeş (în grupul din dreapta imaginii)

Intrând în corpul navei, de-o parte și de alta a Altarului sunt două icoane mobile, fixate de pereții laterali. Accesul la ele este restricționat printr-un cordon transversal.  Privind spre altar, icoana din dreapta interesează. Mai precis reversul ei (ambele sunt icoane duble; pictate pe ambele fețe). Dacă vreți să vedeți ceva, trebuie traversat cordonul care restricționează accesul; riscul este minor – biserica este în general goală.

Există și un paradox aici: deși românii se chinuie să rostogolească povești vampirologice și prezențe ale lui Vlad Țepeș acolo unde nu a fost niciodată (recte Castelul Bran), austriecii nu se înghesuie să atragă turiști pe seama lui. Poate și din cauză că au altele, mai multe și mai bune, de arătat!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

CS Mioveni, debut cu stângul în play-out: 0-3 în deplasare, cu FCU Craiova (Mititelu)

CS Mioveni a jucat slab în această seară şi...

„Urmuz”, aplaudat la el acasă

Sâmbăta trecută, la Centrul de Cultură și Arte "George...

Ce trebuie să ştiţi şi să faceţi dacă aveţi maşina asigurată la Euroins

Zilele trecute, Autoritatea de Supraveghere Financiară (ASF) a retras...

La Slatina, cea mai mare şaorma din România: 37 de kg

Doi bucătari de la şaormeria Manuel din Slatina au...

Târg de flori în parcul Lunca Argeşului, cu ocazia Simfoniei Lalelelor

Un târg de flori, similar celor din anii precedenţi,...