Vlad-Ionuţ Musceleanu: Scurt ghid de Q&A pe Ucraina

Date:

Share post:

Prezentul ”Ghid”, în fapt o ciornă mai elaborată, este util atât ziariștilor, cât și publicului. Nevoia lui a apărut în contextul ultimelor dezvoltări de la granițele de nord și de răsărit ale țării.

Având în vedere apetitul insațiabil a mass-mediilor de a prezenta persoane particulare sub calificativul de ”analiști”, ”experți” ș.a. propunem următoarea listă de întrebări-deschidere:

⦁ Vârsta, competențele și vechimea în domeniu. Cum au fost dobândite ele și ce rezultate remarcabile poate prezenta respectivul/a;

⦁ Afilieri, filiații și declarații de interese;

Ce instrumente analitice folosesc respectivii pentru a genera situații la zi și predicții în lipsa unui flux informațional consistent și verificat pe tema avută în discuție. Aici discuția ar trebui să se încheie abrupt, cu uși trântite sau telefoane închise.

Ce vor afla? Că oameni cu specializări vagi utilizează metodologii ambigue pentru a prelucra informații dubioase. Egal prezintă păreri alandala cu ambalaj și pretenții de autoritate. Și în momentul acela, dacă chiar sunt oameni onorabili și în toate mințile, distinșii jurnaliști ar trebui să-și dea seama că promovându-i, abdică de la profesia lor, înșelându-și – voluntar sau inconștient – publicul.

Nu este treaba noastră să certăm cititorii că se uită în gura unor personaje care după efectuarea unui internship de 3 luni la douăzeci și ceva de ani, își iau diplomă de ”experți” și ies la amețit fraieri. Cu atât mai puțin în gura unor pițipoance care și-au luat doctoratul pe sub biroul îndrumătorilor (aici chiar ar avea ce să vadă, cu iluminare UV). Dar putem să tragem de mânecă colegi de breaslă.

Un expert se formează în zeci de ani de învățare și practică, în mod continuu, iar analiștilor veritabili le mai trebuie și foarte-foarte multă minte. Uitați prostia aia cu cele 10.000 de ore care te fac expert; e din cursurile de dezvoltare personală pe bani mulți pentru ignoranți plictisiți.

Și dacă nu ne credeți pe cuvânt, aveți exemplul a doi ”experți” de rit nou: la câteva zile după ce explicau științific, pe bază de analize, numere și grafice, de ce nu va fi război, tancurile lui Putin rulau prin Ucraina.

Asta nu i-a împiedicat să se producă în continuare. Ba chiar, culmea tupeului, absolvenți rămași legați ombilical de ei (locotenenții), prestează tot la zi și tot în calitate de ”experți”.

În încheiere, oferim și un sfat sănătos: feriți-vă întotdeauna de persoane care n-au fost niciodată surprinse zâmbind/râzând. Pentru că ori au buba neagră la cap, ori fac parte din categoria de Atlași moderni care cred că pe spinarea lor stă bolta lumii. Adică același lucru.

Alte articole de Vlad-Ionuţ Musceleanu puteţi găsi aici.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Accident teribil pe strada Smeurei din Pitești. Doi răniți grav

Un teribil accident rutier s-a produs în această seară,...

Accident între un autoturism şi o autobetonieră, lângă Autogara veche din Piteşti

Un accident rutier violent s-a produs azi, după-amiază, în...

Carambol între trei maşini, în plin centrul Piteştiului

Un accident rutier între trei maşini a avut loc...

Simfonia Lalelelor 2023 va avea loc în aprilie, nu în mai

Simfonia Lalelelor 2023 nu va mai avea loc la...

Fabrica de permise auto de la Piteşti s-a mutat la Braşov

Celebra fabrică de permise de conducere auto contra şpagă...

Loc de joacă din Piteşti, vandalizat de nişte puştani needucaţi (video)

Un loc de joacă din Piteşti a fost vandalizat,...

Adrian Sîrbu de la CSM Piteşti, argint la Campionatele Regionale de Înot pentru Cadeți

În acest weekend, la Izvorani s-au desfăşurat Campionatele Regionale...

Un urs a atacat un om în localitatea Nucşoara

Un bărbat a fost atacat de un urs, în...