Enigmă. Mister. Taină.Sinonime, dar cu o diferență de nuanță care nu este prinsă în dicționar.
Investigația este revolvarea Enigmei: trebuie puse cap la cap elementele deja disponibile și analizate corespunzător.
Misterul este clădit pe lipsa unor elemente și metode. Cheia lui stă în cercetare și progres. Este o enigmă nerezolvabilă încă; ieri misterul era de nepătruns, așa este și astăzi, dar mâine nu se știe…
Taina este transcendentă, în sensul atribuit termenului de Immanuel Kant., aflându-se ”dincolo de limitele cunoașterii experimentale, inaccesibil cunoașterii bazate pe experiență, care întrece limitele realității”. De aici și conotația de ascuns.
***
Dacă ar fi să ne luăm după radio-șanțul modern numit Internet, ”Râpa Diavolului” este fruntașă în Top 10 locuri misterioase din România. Haiduci, comori fabuloase, ritualuri dacice, oameni care dispar în neant sau își pierd mințile, creaturi siderale hibride (jumate om – jumate animal), blesteme, ce mai, tot tacâmul ocultist de modă nouă (a se citi New Age).
Realitatea este însă alta: Cosminele (comuna din jud. Prahova la care este arondată povestea) este un loc liniștit, cu multă verdeață și pădure. Și cu oameni la locul lor. De ”Râpă” știu, doar că-i spun ”Râpa scaunului” de când s-au pomenit. Au și niscaiva legende cu haiduci, vag formulate, fără multe detalii și lipsite de profunzime. În rest, poveștile internetului le consideră pur și simplu: ”baliverne”.

Dar cum s-a ajuns de la nimic la deja prea mult?
Băicoianul Decebal Mihail Covrig (nume real, în ciuda aparențelor!) a fost în tinerețile sale adept al lui Guru Bivolaru, cunoscut pentru secta, orgiile și ritualurile cu pipilică-n guriță. De acolo a rămas cu o pasiune mistuitoare pentru yoga, ocultism, mistere și – spun unii clevetitori – pentru comportamente sexuale deviante.
Cum numele său nu suna deloc esoteric ci mai degrabă caraghios, omul și-a creat un alterego virtual cu rezonanță exotică – Alien Shamadi – și a început să bată câmpii pe niște site-uri obscure, ale lui (rapadiavolului.go.ro și spiritelenaturii.go.ro, în prezent șterse). Since 2006. A urcat și niște clipuri pe Youtube, trase-n cadru cu telefonul. În buna tradiție a presei românești, goangele sale au fost preluate de ”Libertatea”, ”Observator” (Antena 1), ”Wow Biz” (Kanal D) ș.a., ba chiar și de… ”Antena Satelor” (Radio România). Dacă Petre Dobrescu a introdus subiectul în presa mainstream (”Speriaţi de blestemele «Râpei Diavolului»”, ”Libertatea”, 15.12.2008), maximul de penibil l-a furnizat Ștefan Stroe, fost luptător în Legiunea Străină și ”măscărici” pentru o televiziune națională, care s-a filmat coborând în rapel la coardă într-o groapă de cca… 1.2 metri. Totul filmat impresionist, în infraroșu.
Noi am urcat la ”Râpa Diavolului” pe ambele trasee disponibile, am vorbit și cu bătrânii locului, ne-am convins cum stă treaba. Dacă nu ne credeți, vă invităm să ne însoțiți acolo. Sau să vă duceți singuri (N45° 10.954′, E25° 50.660′, coordonate ridicate cu Garmin GPSMAP 64).

Unicul adevăr din tot acest montaj preparat de contorsioniști ciudați susținuți de mass-media: nu e recomandat să înnoptați la ”Râpa Scaunului”. Și nu pentru că v-ar deranja fantomele, spiritele naturii sau chiar dracu-n persoană, ci pentru că pădurea este destul de puțin umblată și animalele sălbatice sunt multe și la ele acasă.
Rămân de punctat două aspecte:
• Ca mai întotdeauna, și în acest caz ”locul faptei” este lângă o potecă și ușor accesibil. ”Exploratorilor de week-end” le plac cărările bătătorite. Și e mai bine așa; cunoaștem cazul unei doamne instructor de la o școlă de ghizi care dorind să predea navigația în teren după ”intuiție și clarvedere”, a reușit performanța dubioasă să-și rătăcească cursanții prin pădure și încremenise plângând isteric, neștiind cum să iasă din situație. Încă predă, are aceleași idei tembele, dar acum ține de răzor ca de altceva;
• La ”Râpa Scaunului” exista o cruce metalică, cel mai probabil amintind de un eveniment tragic. Crezând că simbolul sfânt oprește manifestarea entităților din lumea spiritelor, niște pripași au smuls-o și au aruncat-o-n vale. Din când în când e bine să mai lăsăm hipstereala și să aruncăm un ochi la nebunii furioși care umblă în libertate.
Despre autor

Născut în februarie 1979, la București, Vlad-Ionuț Musceleanu este licențiat în Psihologie-Sociologie, cu studii postuniversitare în Psihologie militară. Atras de zona mirabilia & obscura, își ghidează publicistica după principiul enunțat de Miguel de Unamuno: ”Scepticul nu este cel care pune la îndoială, ci cel care investighează sau cercetează prin opoziţie cu cel care afirmă şi crede că a găsit”.