Vlad-Ionuţ Musceleanu: 1997. ”OZN”-ul de la Izvoarele

Date:

Share post:

            Un recent raport prezentat Congresului SUA pe tema UAP (o redenumire de circumstanță a mai clasicului OZN), a pricinuit o oarecare agitație în presa de la noi și de aiurea. Și pentru că ufologia, ”știința” care se ocupă cu studiul fenomenelor aerospațiale neidentificate, a redevenit o temă la modă, vom folosi o raportare din județul Giurgiu pentru a explica cu ce se ocupă ea de fapt.

            5 martie 1997, ora 19:20. În comuna Izvoarele (GR), Cătălin Marius M. Bogdănescu, 24 ani, institutor de religie la Școala I-VIII din localitate, vede un OZN:

            ”… Venind spre casă de la serviciu… am observat că în direcţia NV a casei mele, faţă de Bucureşti, în vecinătatea Carului Mare se afla un OZN, care era sub aspect coloristic albicios, apropiindu-se de culoarea pe care o dă ceaţa densă. Obiectul avea o paloare caracteristică şi putea fi observat ceva mai greu. Mărimea pe cer a obiectului în cauză, apreciez că era în jur de 50-60 m… Era luminat intermitent, ca şi cum ar fi fost ceea ce noi numim «lumini de poziţie». Vă garantez că nu era avion… erau momente când OZN-ul dispărea pur şi simplu. Forma sa era uşor elipsoidală şi luminile păreau să-l contureze”.

            Rândurile de mai sus sunt extrase din ”Repertoriul OZN din România. O abordare sistematică” (C.I.D., 2020), monografie apărută sub semnătura regretatului Călin N. Turcu, cel care a și ”investigat” cazul. Avem un posibil obiect cu o vagă formă elipsoidală și cu o dinamică neprecizată. Dacă poziția sa față de observator este redată confuz, dimensiunile indicate sunt complet bulversante.

Observația în sine poate fi cu greu comentată: indiferent ce a văzut sau a crezut că vede martorul, capacitatea sa de a descrie coerent observația a fost minimă (de remarcat că nu afirmăm că a mințit cu bună știință!).

Facsimilul raportului din 1977

            ”Investigatorul” ar fi trebuit să lămurească aceste neclarități, dar n-a făcut-o. Pentru că nici nu avea de ce: valoarea euristică a celor văzute de Bogdănescu este zero; nu aduce nimic nou  sau vreun element semnificativ prin (a)cumulare. Așa încât Turcu a înregistrat povestea, a publicat-o și a trecut mai departe, bifând încă o investigație ufologică de succes.

            Ufologia are ca principală metodologie colectarea de evenimente irelevante (ca cel de mai sus!) și prezentarea lor grupată, de parcă adunarea lui 0 cu el însuși de n ori ar da altceva decât 0 (zero).

            Nu am dori să se înțeleagă că urmărim ducerea în derizoriu a fenomenului în ansamblul său.  Cu altă ocazie vă vom prezenta un eveniment de tip OZN transfrontalier (zona Giurgiu-Ruse), datat într-o perioadă marcată de tensiuni regionale accentuate.

Față de ”cazul” Bogdănescu/ Izvoarele, acesta a avut implicații (politice și militare). Cum era de așteptat, în România nu s-a vorbit public despre el. Pentru că ufologii români aleargă după senzațional facil și aplauze gratuite.

Notă – Alte articole ale aceluiaşi autor, publicate de noi, puteţi găsi şi lectura aici.

sursa foto: Vlad-Ionuţ Musceleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....