Vlad-Ionuţ Musceleanu: 1997. ”OZN”-ul de la Izvoarele

Date:

Share post:

            Un recent raport prezentat Congresului SUA pe tema UAP (o redenumire de circumstanță a mai clasicului OZN), a pricinuit o oarecare agitație în presa de la noi și de aiurea. Și pentru că ufologia, ”știința” care se ocupă cu studiul fenomenelor aerospațiale neidentificate, a redevenit o temă la modă, vom folosi o raportare din județul Giurgiu pentru a explica cu ce se ocupă ea de fapt.

            5 martie 1997, ora 19:20. În comuna Izvoarele (GR), Cătălin Marius M. Bogdănescu, 24 ani, institutor de religie la Școala I-VIII din localitate, vede un OZN:

            ”… Venind spre casă de la serviciu… am observat că în direcţia NV a casei mele, faţă de Bucureşti, în vecinătatea Carului Mare se afla un OZN, care era sub aspect coloristic albicios, apropiindu-se de culoarea pe care o dă ceaţa densă. Obiectul avea o paloare caracteristică şi putea fi observat ceva mai greu. Mărimea pe cer a obiectului în cauză, apreciez că era în jur de 50-60 m… Era luminat intermitent, ca şi cum ar fi fost ceea ce noi numim «lumini de poziţie». Vă garantez că nu era avion… erau momente când OZN-ul dispărea pur şi simplu. Forma sa era uşor elipsoidală şi luminile păreau să-l contureze”.

            Rândurile de mai sus sunt extrase din ”Repertoriul OZN din România. O abordare sistematică” (C.I.D., 2020), monografie apărută sub semnătura regretatului Călin N. Turcu, cel care a și ”investigat” cazul. Avem un posibil obiect cu o vagă formă elipsoidală și cu o dinamică neprecizată. Dacă poziția sa față de observator este redată confuz, dimensiunile indicate sunt complet bulversante.

Observația în sine poate fi cu greu comentată: indiferent ce a văzut sau a crezut că vede martorul, capacitatea sa de a descrie coerent observația a fost minimă (de remarcat că nu afirmăm că a mințit cu bună știință!).

Facsimilul raportului din 1977

            ”Investigatorul” ar fi trebuit să lămurească aceste neclarități, dar n-a făcut-o. Pentru că nici nu avea de ce: valoarea euristică a celor văzute de Bogdănescu este zero; nu aduce nimic nou  sau vreun element semnificativ prin (a)cumulare. Așa încât Turcu a înregistrat povestea, a publicat-o și a trecut mai departe, bifând încă o investigație ufologică de succes.

            Ufologia are ca principală metodologie colectarea de evenimente irelevante (ca cel de mai sus!) și prezentarea lor grupată, de parcă adunarea lui 0 cu el însuși de n ori ar da altceva decât 0 (zero).

            Nu am dori să se înțeleagă că urmărim ducerea în derizoriu a fenomenului în ansamblul său.  Cu altă ocazie vă vom prezenta un eveniment de tip OZN transfrontalier (zona Giurgiu-Ruse), datat într-o perioadă marcată de tensiuni regionale accentuate.

Față de ”cazul” Bogdănescu/ Izvoarele, acesta a avut implicații (politice și militare). Cum era de așteptat, în România nu s-a vorbit public despre el. Pentru că ufologii români aleargă după senzațional facil și aplauze gratuite.

Notă – Alte articole ale aceluiaşi autor, publicate de noi, puteţi găsi şi lectura aici.

sursa foto: Vlad-Ionuţ Musceleanu

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Compania autohtonă Elis Pavaje își extinde fabrica din Prahova

Cel mai mare producător român de pavaje, Elis Pavaje,...

Trolere pentru copii – cea mai frumoasă aventură începe atunci când copiii au propriile bagaje

Calatoriile inseamna aventuri, iar pentru copii, fiecare calatorie este...

Carambol cu patru maşini în comuna Moșoaia. Fetiţă de 6 ani rănită în zona feţei

În urmă cu puţin timp, pompierii argeşeni au fost...

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2,...

Top 6 activități eficiente pentru copiii cu autism 

Ai un copil cu autism și vrei să afli...

Bogdan Angelin David, fost șef al PNL Câmpulung, a trecut la PSD

Bogdan Angelin David, fost președinte al PNL Câmpulung, a...