Viceprimăriţa din Stâlpeni, Mariana Machedon, şi administratorul public al comunei, Eugen Mesteacăn, ambii de la PSD, sunt cercetaţi de Agenţia Naţională de Integritate, pentru presupuse situaţii de incompatibilitate.
Ancheta a demarat ca urmare a unei serii de articole publicate de publicaţia locală Gazeta de Stâlpeni. Într-unul dintre aceste articole, viceprimăriţa Mariana Machedon, spre exemplu, e acuzată de interferenţe nepermise în derularea unui concurs pentru un post de director adjunct la liceul din localitate.
Într-un articol publicat de Gazeta de Stâlpeni, referitor la acest concurs, se face vorbire despre „tensiunile dintre viceprimarul Machedon Mariana (foto sus) și una dintre candidatele la concurs, doamna profesor Nedelcu Gabriela.
Pe care, de altfel, a și apreciat-o subiectiv, cu note foarte mici, după ce doamna Machedon Mariana s-a răzgândit și a fost reintrodusă în comisie, prin adresa Primăriei cu nr. 8137 din 23.11.2021, la o zi distanță de prima adresă.
În aceasta se spune că „s-a mai analizat încă o data situația conflictuală invocată de dna Nedelcu cu privire la aceste două persoane (dna Machedon Mariana Nicoleta – membru și dna Tudosescu Elena Cristina – rezervă) și s-a ajuns la concluzia că nu sunt motive serioase să nu poată fi desemnate în comisia de evaluare a probei de interviu”.

Evident că motivele au existat, viceprimarul comunei fiind în conflict de interese private, viciind rezultatul concursului în favoarea prietenei dumneaei, doamna profesor Postelnicu Elena, fapt demonstrat prin decizia ISJ Argeș, care a anulat evaluarea „competentă” a doamnei Machedon Mariana și a declarat-o câștigător pentru funcția de director adjunct pe doamna profesor Nedelcu Gabriela”.
Iată ce spune ANI în Ghidul de incompatibilități și conflicte de interese: „Conflictul de interese apare atunci când funcționarul public are un interes personal care influențează sau pare să influențeze îndeplinirea atribuțiilor sale oficiale cu imparțialitate și obiectivitate. Interesele private ale funcționarului public pot include un beneficiu pentru sine sau pentru familia sa, pentru rudele sale apropiate, pentru prieteni, pentru persoane sau organizații cu care funcționarul public a avut relații politice sau de afaceri. Interesul personal se poate referi și la orice datorii pe care funcționarul public le are față de persoanele enumerate mai sus”.
Un alt exemplu de presupusă incompatbilitate: dna Mariana Machedon a condus o şedinţă de Consiliul Local în care i s-a votat (şi şi-a votat) propriul salariu de viceprimar.
În ce-l priveşte pe administratorul public al Stâlpeniului, dl Eugen Mesteacăn (ale cărui atribuţii de serviciu, respectiv fişa postului, sunt necunoscute), cel mai amuzant lucru descoperit de Gazeta de Stâlpeni e cel în care dumnealui întocmeşte actele contabile şi tot dumnealui pune pe ele viza de control financiar preventiv.

„… un audit public intern al Filialei Județene a Asociației Comunelor din România, înregistrat cu nr. 950/04.12.2017: „referitor la separarea atribuțiilor și anume exercitare control financiar preventiv, … salariatul responsabil cu aplicarea vizei CFP (control financiar preventiv – n.r.), respectiv dl. Mesteacăn Eugen, numit prin decizia 1153/06.09.2016, întocmește documentele contabile supuse CFP, fiind și cel care exercită controlul. … Față de cele menționate, … persoana care exercită CFP (trebuie – n.a.) să respecte OMFP 923/2014, iar conducerea instituției de învățământ să ia măsuri de reglementare a circuitului documentelor prezentate la viza CFP”.
Detalii, în articolul din care am citat, aici.
Dna Mariana Machedon a fost aleasă consilier local pe lista PSD şi este, de asemenea, unul dintre vicepreşedinţii organizaţiei PSD Argeş; dl Eugen Mesteacăn a avut o traiectorie politică niţel mai sinuoasă, trecând, rând pe rând, pe la PPDD, UNPR şi PSD.
sursa foto: Facebook/Mariana Machedon, Eugen Mesteacăn