În perioada 4-10 februarie a.c., poliţiştii argeşeni au acționat pentru verificarea modului de organizare a pazei și pentru prevenirea şi combaterea infracţiunilor contra patrimoniului deţinătorilor de valori, precum şi cu privire la modul de desfăşurare a activităţii de către agenţii de pază, conform prevederilor Legii 333/2003 şi H.G. 301/2012.

Astfel, poliţiştii compartimentelor Sisteme de Securitate din cadrul Secţiilor de Poliţie 1-4 Piteşti, respectiv Poliţiei Municipiilor Câmpulung, Curtea de Argeş, dar şi polițiștii din cadrul Secţiilor de Poliţie Rurală Drăganu şi Albeştii de Argeş, au verificat peste 40 de obiective, cum ar fi societăți comerciale, unități medicale și de învățământ, săli de jocuri de noroc.

La toate unităţile s-a procedat la instruirea operatorilor de valori monetare cu privire la manipularea, depozitarea și transportul acestora, precum și respectarea normelor de lucru interne.

La 9 dintre obiectivele controlate au fost constatate deficiențe, care au vizat lipsa unei analize de risc la securitatea fizică, neimplementarea măsurilor de securitate stabilite anterior şi organizarea sistemului de pază, neconformă cu planul de pază aprobat.

Reprezentanţii societăţilor au fost sanţionaţi contravenţional, în toate situaţiile fiind stabilite termene de remedierea acestora.

Totodată, la unitățile asigurate cu pază umană permanentă sau cu monitorizare la societăți de intervenție, cât și la alte unități asigurate cu pază, au fost verificate modul de efectuare a serviciului de către agenţii aflaţi în serviciu şi de către cei care au intervenit după acţionarea butonului de panică. În urma verificărilor, au fost aplicate 13 sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.500 de lei, conform art. Legii 333/2003.

La toate unităţile s-a procedat la instruirea agenților de pază cu privire la modul de desfășurare al serviciului, precum și respectarea consemnului general și particular al postului.

Reamintim că, în conformitate cu HG 301/2012, în situația depistării, de două ori în decurs de șase luni, a unui agent de pază care nu respectă obligațiile specifice personalului de pază, pe lângă sancțiunea contravențională, se aplică și măsura complementară a retragerii, pentru o perioadă de un an de zile, a avizului de pază în baza căruia își desfășoară activitatea. 

Biroul de presă al Poliţiei Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here