Dacă, până acum, majoritatea gafelor şi agramatismelor comise în spaţiul public de prim-ministrul României, dna Viorica Dăncilă, n-au avut alte consecinţe decât amuzamentul general şi eclipsarea celebrului Bulă, ultima astfel de gafă poate provoca urmări nebănuit de grave pentru România.

Anunţul făcut, recent, la Washington, cum că România îşi va muta ambasada din Israel, de la Tel Aviv la Ierusalim, e unul extrem de periculos.

Mult mai periculos decât nişte onomatopee cimpanzenoide gen „he he” sau fraze de Gâgă de tip „make a photo”.

Şi nu pentru că pune România alături de ţări ca Honduras sau Insulele Capului Verde (aceste două ţări au mai făcut anunţuri identice), ci pentru că, vorba fostului preşedinte Traian Băsescu, „a aruncat pe apa sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu”.

„Au mizat pe faptul că e proastă”

Mizând pe faptul că e proastă, lobişti americani au invitat-o pe Dăncilă la un eveniment de comemorare al Holocaustului. Crezând că e ocazia vieţii ei de a se manifesta pe pământ american, Dăncilă a recitat instrucţiunile primite de la Dragnea fără a înţelege efectul propriului discurs.

A promis orice a crezut Dragnea că poate să-i impresioneze pozitiv audienţa în folos propriu, nesocotind grav poziţia unitară şi solidară a Uniunii Europene, dar şi politica externă echilibrată a României în Orientul Mijlociu.

Anunţul precum că Guvernul României va muta Ambasada de la Tel Aviv la Ierusalim a stârnit entuziasmul săli, dar a aruncat pe apa sâmbetei 50 de ani de politică externă românească în Orientul Mijlociu”, a notat fostul şef al statului român.

Încearcă să joace un rol pe care nu-l poate juca

Pe de altă parte, ambasadorul Palestinei la Bucureşti, excelenţa-sa dl Fuad Kokaly, a taxat şi el gestul necugetat al premierului român, spunând că „efectele se simt de azi, dar nu este vorba numai de palestinieni, e vorba și de toți arabii.

Nu vor accepta un astfel de pas. După cum știți, susținem România pentru că țara dumneavoastră este candidată la Consiliul ONU.

Am promis României să o susținem pentru a obține un mandat. Cred că Dăncilă va distruge speranta ca România să devină membră a Consiliului de Securitate al ONU… Doamna Dăncilă încearcă să joace un joc pe care nu îl poate juca”, a spus diplomatul palestinian pentru postul TV Realitatea.

Aluzia la riposta arabă a fost mai mult decât străvezie. Iar palestinienii au ceva mijloace de ripostă, dacă ne gândim numai la organizaţiile Hamas şi Hezbollah.

Primul efect al nesăbuinţelor „Veoricăi”: regele Iordaniei, Abdullah al II-lea şi-a anulat vizita oficială pe care urma să o întreprindă în România, începând chiar de azi.

Dna Dăncilă a conştientizat, finalmente, că a comis o gafă monumentală şi a revenit, spunând că ideea mutării ambasadei din Israel la Ierusalim „a fost doar o opinie personală”.

Răul fusese deja făcut, însă. „Les jeux étaient faites”, cum zic francezii.

Potrivit Constituţiei României, decizia finală în astfel de chestiuni de politică externă aparţine preşedintelui ţării.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here