Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Date:

Share post:

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp iarna si pentru a o mentine rece vara, oamenii isi izoleaza casele. Exista multe materiale pentru a face asta, dar cea mai buna si mai populara in acest moment este vata minerala bazaltica. In acest material, fibrele, care sunt de origine minerala, sunt localizate aleatoriu. Prin urmare, materialul a fost numit vata minerala. Acum sa aflam care este farmecul acestui material.

Exista trei tipuri de izolatii din fibre minerale: deseuri umane; vata de sticla; vata bazaltica.

Toata lumea stie ca aerul este cel mai bun material izolator. Poate oferi o viata confortabila in orice camera. Iar sarcina oricarei izolatii este sa o incetineasca, facand-o statica si, mai mult, lasand-o uscata. La urma urmei, daca umiditatea intra in izolatie, atunci aceasta nu isi va putea indeplini functiile intr-o masura mai mare.

In ziua de azi, izolatia din vata bazaltica este atat de comuna, deoarece este capabila sa asigure retinerea aerului, lasand totul uscat mai bine decat toate celelalte materiale.

Ce o face atat de eficienta? 

Vata bazaltica este facuta din deseuri de furnal. Culoarea sa este maro cenusiu, de asemenea este fabricata din nisip, dolomit, calcar, borax si sticla sparta.

Luati in considerare caracteristicile tehnice ale lanii bazaltice, precum si modalitatile de aplicare a acesteia. Dintre toate materialele izolante similare, vata bazaltica are cea mai scazuta conductivitate termica. In plus, este ignifug, rezistent la vibratii si, de asemenea, hidrofob. Poate fi de densitate diferita, ceea ce ii permite sa fie elastica sau, dimpotriva, rigida. Aceasta calitate face ca vata bazaltica sa fie versatila.

Vata bazaltica (caracteristicile tehnice ale fibrei sale) va permite sa creati materiale de orice rezistenta, forma si dimensiune. Toate aceste avantaje sunt ideale pentru absolut orice lucru. Minvata este utilizata pentru izolarea termica a cladirilor de toate felurile, tevi de incalzire, tevi. Materialul este produs pe baza de componente naturale – roci cu adaugarea unui liant sintetic. Izolatia se caracterizeaza prin rezistenta ridicata, conductivitate termica scazuta, instalare simpla.

Mai jos este o descriere detaliata si caracteristicile vatei minerale pentru izolatie. 

Vata minerala este un material termoizolant cu structura fibroasa, care este produs din materii prime minerale din intestinele pamantului prin intermediul unui liant sintetic. Materiile prime sunt roci topite.

Vata minerala poate fi de urmatoarele feluri:

-Vata bazaltica (piatra) – facuta din roci magmatice topite;

-Zgura – obtinuta prin topirea zgurii de furnal;

-Sticla – din sticla topita;

Alte denumiri pentru material sunt vata minerala, izolatie din vata minerala.

Compozitia izolatiei din vata minerala include topituri de silicati din zgura de furnal, roci magmatice si sedimentare. Materialele scoartei terestre constituie pana la 80% din compozitia sa. Combinatia si procentul de aparitie a uneia sau alteia materie prima depinde de tipul de vata minerala.

Vata bazaltica in compozitia sa contine gabbro sau diabaza, zgura de furnal, umplutura. I se adauga componente minerale (argila, dolomit, calcar) ca impuritati pentru a creste fluiditatea materialului. Continutul sau ajunge la 35%.Liantul este o substanta pe baza de rasina formaldehida, care este mult mai putin in compozitie – 2,5-10%.

Vata bazaltica are si o structura fibroasa. Este produs din zgura de furnal, deseuri din industria metalurgica atunci cand fierul este topit in furnal. Fibrele materialului sunt mici: 4-12 microni grosime, pana la 16 mm lungime.

Materiile prime pentru producerea vatei de sticla sunt nisipul, dolomita, sifonul, calcarul, boraxul, spargerea sticlei.

Procentul de materii prime este selectat pentru a asigura cea mai inalta calitate a viitoarei fibre: hidrofobicitate, neutralitate chimica, durabilitate, performanta ridicata de izolare termica si rezistenta la stres.

Productia de izolatie minerala incepe cu topirea unui amestec de materii prime. Pentru a face acest lucru, ele sunt incarcate in bai, cupole sau cuptoare de topire. Se respecta cu strictete temperatura de topire, care este in intervalul 1400-1500 C, deoarece lungimea si latimea fibrelor depind de gradul de vascozitate al topiturii, de unde izolarea termica si proprietatile tehnice ale vatei minerale.

Amestecul, adus la vascozitatea dorita, este apoi plasat in centrifuge cu role care se rotesc la peste 7000 rpm. Il descompun in fibre fine. In centrifuga, fibrele sunt acoperite cu un liant. Dupa aceea, un curent puternic de aer le arunca intr-o camera speciala, in care formeaza un covor de dimensiunea necesara.

Vata bazaltica moale se foloseste acolo unde nu se va exercita nicio sarcina asupra izolatiei termice. Este ideala pentru zidaria cu puturi sau fatade ventilate cu flux minim de aer in golurile de ventilatie. In mod normal, aceste cladiri nu depasesc 4 etaje. 

Aspectul semi-dur este vata bazaltica, ale carei caracteristici tehnice ii permit sa fie utilizat in cladiri inalte. Utilizarea unui astfel de material arata perfect pe fatadele ventilate, unde viteza fluxului de aer este nelimitata. Pe langa aceste avantaje, vata bazaltica este folosita pentru a asigura caldura, focul si izolarea fonica a conductelor de aer.

Vata bazaltica rigida este folosita in locurile in care o sarcina va actiona asupra izolatiei. In urma cu cativa ani, decizia de a utiliza acest material oriunde a fost luata pe baza densitatii structurii sale. Cu toate acestea, astazi aceasta tehnica este depasita. In acest moment, exista o multime de incalzitoare din vata bazaltica, care, chiar si cu o densitate minima, pot rezista cu usurinta la sarcini semnificative.

Naturalitatea si rezistenta la foc a izolatiei din piatra au facut-o foarte populara. Aplicatia principala este izolarea cladirilor cu vata bazaltica. Acestea pot fi diverse, de la acoperisuri sau fatade. Capacitatea speciala de izolare termica face posibila reducerea semnificativa a pierderilor de caldura care au loc prin suprafete, precum si mentinerea racoroasa a incaperilor in sezonul cald.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

O bestie cu chip de om, din Moşoaia, a violat o bătrână de 80 de ani

Un bărbat de 62 de ani din localitatea argeşeană...

S-au strâns banii necesari tratamentului în străinătate a micuţului David Mihăilă din Valea Mare Pravăţ

Familia micuţului David Mihăilă, un copilaş de numai câteva...

Iată aici care sunt cele mai importante 6 articole de toamnă!

Toamna este anotimpul perfect pentru a-ți actualiza garderoba și...

EXCLUSIV – Alexandru Pelici, despre Mario Tudose: „FC Argeş a câştigat un jucător de valoare”

Alexandru Pelici, antrenorul care a condus FC Argeş în...

8 medalii pentru judoka de la CS Mioveni la un turneul la Sibiu

Judoka legitimați la clubul CS Mioveni, pregătiți de Mihai...