„Povestea pe scurt: după ce nu a găsit forţă de muncă corespunzătoare în localitate, o întreprindere locală, Brutăria „Ditrău”, care are 90 de angajaţi, a fost nevoită să aducă doi brutari calificaţi din Sri Lanka.

Cei doi brutari… ambii angajaţi legal, cu permis de muncă, au sosit la Ditrău pe 15 ianuarie şi au început să lucreze imediat.

Despre sosirea celor doi a aflat toată comuna; în scurt timp a apărut pe Facebook un grup închis, denumit „Vrem un Ditrău fără migranţi”, grup în care, preţ de câteva zile, a escaladat o adevărată demenţă anti-imigranţi, aparent necontrolată de vreun moderator: membrii au publicat sute de comentarii rasiste, impregnate de ură şi ameninţări…

În fruntea grupului de nemulţumiţi se află capelanul romano-catolic Bíró Károly: potrivit enoriaşilor din Ditrău, în încheierea slujbei de duminică, el a atras atenţia asupra pericolelor pe care le poartă venirea „străinilor”…

Oamenii susţin că în localitate ar exista forţă de muncă calificată, numai că Brutăria „Ditrău” refuză să le ofere salarii decente şi să le acorde respectul cuvenit”.

Fragmentele de mai sus au fost extrase de noi dintr-un reportaj realizat de colegii Fodor Zsuzsanna, Csont Zsombor şi Sipos Zoltan, de la portalul de ştiri „Atlatszo Erdely” din Cluj-Napoca.

Dincolo de ştirile „de suprafaţă” despre acest scandal de xenofobie şi rasism cum nu s-a mai pomenit în România, jurnaliştii clujeni, ei înşişi de origine maghiară, au „forat” adânc, dincolo de pojghiţa faptelor, spre rădăcinile fenomenului.

Reportajul integral poate fi citit (şi vizionat, există şi o filmare) accesând link-ul de mai jos:

https://atlatszo.ro/ro/romana/furia-anti-imigranti-de-la-ditrau-se-pliaza-peste-cel-mai-clasic-tip-de-exploatare-reportaj-video/

În imaginea de sus, „capul răutăţilor”, preotul romano-catolic Karoly Biro, de la parohia din Ditrău.

sursa foto: Atlatszo Erdely Cluj-Napoca

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here