Virusul HPV este cauza principală a cancerului de col uterin la femeile din România. Din păcate, boala manifestă simptome târziu, atunci când a evoluat destul de mult. Pe lângă testările periodice, cea mai bună metodă de protecție împotriva transmiterii bolii este vaccinarea precoce, începând cu vârsta de 11 ani.

Ministrul Sănătății, Ioana Mihăilă (foto), a anunțat că vârsta de vaccinare împotriva HPV a tinerelor fete s-a modificat, gratuitatea fiind valabilă până la 18 ani. Până mai înainte, vaccinul era gratuit pentru fetele de până la 14 ani. Administrarea serului se face pe baza solicitării, la medicul de familie, de către părinți sau reprezentanți legali. Extinderea perioadei de gratuitate până la vârsta majoratului reprezintă un beneficiu, pentru că tinerele află abia după 14 ani cum pot avea grijă de sănătatea lor și le pot explica părinților de ce aleg să facă acest pas.

Decizia a fost recomandată de comisiile de Epidemiologie și de Oncologie din cadrul Ministerului Sănătății și de specialiști din cadrul Institutului Național de Sănătate Publică.

„România este țara din Uniunea Europeană cu cea mai mare incidență și mortalitate cauzată de cancerul de col uterin, provocat în proporție de 99% de infecția cu HPV. Vaccinarea anti-HPV este cea mai bună metodă de prevenire a cancerului de col uterin, de aceea am extins categoria de vârstă astfel încât mai multe persoane care ar putea avea cele mai mari riscuri de infectare cu HPV să beneficieze de vaccin gratuit. În plus, pentru fetele de peste 14 ani este o ocazie să recupereze schema de vaccinare la care nu au avut acces la momentul potrivit”, a declarat Ioana Mihăilă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here