Vacanţă în Albania (IV). Vlora, o perlă a litoralului albanez al Mării Ionice (galerie foto)

Date:

Share post:

După ce în episoadele precedente v-am prezentat nişte generalităţi şi lucruri bine de ştiut înainte de a călători în vacanţă în Albania, o descriere a oraşului Durres şi a staţiunilor de la Marea Adriatică şi ceva impresii de călătorie de pe Transfăgărăşanul Albaniei, azi vă prezentăm o descriere a oraşului Vlora (Vlore) şi a salbei de staţiuni de la sud de acesta.

Vlora, un oraş străvechi, întemeiat de colonişti greci, al treilea oraş ca mărime al Albaniei, e poziţionat strategic, pe malurile golfului omonim. Aproape de locul în care se întâlnesc apele Mării Adriatice cu ale Mării Ionice.

Mai la sud de Vlora, de-a lungul celor vreo 150 km câţi mai sunt până la extremitatea sudică a ţării, fiecare oraş, sat sau cătun e o staţiune turistică. Vlora însăşi e o staţiune. Localnicii spun că aşa fusese şi pe timpul comunismului feroce promovat de fostul dictator Enver Hodja.

Flamurtari, una dintre cele mai iubite echipe ale Albaniei, a bătut cândva pe FC Barcelona

Vlora mai e cunoscut şi graţie echipei sale de fotbal, Flamurtari, una dintre cele mai iubite echipe din Albania, multiplă câştigătoare a Cupei şi campioană a ţării. Flamurtari a ajuns anul trecut, din păcate pentru suporterii săi, în a treia ligă. Vara asta a promovat într-a doua.

Flamurtari (adică Stegarii) e vestită pentru că e singura echipă albaneză care a bătut celebra CF Barcelona. Asta pe la finele anilor ’80, în turul III Cupei UEFA, fază în care nicio altă echipă albaneză n-a mai ajuns de atunci.

A fost 1-0 pentru Flamurtari la Vlora şi 4-1 pentru Barcelona în retur, după ce albanezii deschiseseră scorul pe Nou Camp şi avuseseră 1-0 la pauză. Spaniolii au fost la doar 45 de minute de o ruşine istorică, iar albanezii de la Flamurtari, de o performanţă fără egal.

Vlora e un oraş cu bulevarde largi, mărginite invariabil de palmieri, în care se construieşte mult. Mult şi, adesea, haotic. Pe ici, pe colo, lipsesc trotuarele. Dincolo, trotuarele sunt sparte pentru introducerea de utilităţi.

Oferte de cazare, puzderie

În câte un loc cineva a ridicat un hotel, dar l-a lăsat aşa, neterminat. Mai la margine, aceleaşi blocuri din perioada comunistă, părăginite şi dezolante, cum mai vezi şi pe la noi. Impresia generală e, însă, aceea că Vlora va deveni în scurt timp un oraş turistic care va putea rivaliza cu Varna, cu Salonicul, cu Kavala sau cu Antalya.

CITIŢI ŞI: Ohrid, perla fostei republicii iugoslave Macedonia, o destinaţie de vacanţă ideală 365 de zile pe an

Azi, Vlora înseamnă aproape exclusiv turism. Ofertele de cazare în oraş încep de pe la 800 de lei pentru o cameră dublă, pentru un sejur de o săptămână, în luna august. La acelaşi preţuri se pot găsi apartamente şi studiouri pe care localnicii le închiriază sezonier turiştilor. Există şi hosteluri unde se poate dormi chiar mai ieftin, dar în încăperi comune.

La hoteluri, preţurile încep de la puţin peste 1.000 de lei pe săptămână, camera dublă, la un hotel de trei stele (hotel IKEA), respectiv de circa 1.200 de lei la un hotel de patru stele (Fjortes Palace), în oraş.

Mai în afară, în salba de sate de la sud de Vlora, e un pic mai ieftin.

Pentru cine preferă un hotel la malul mării, preţurile încep de pe la 1.900 de lei (hotel Ambasador, trei stele) şi pot merge până la peste 7.500 de lei, la un hotel de cinci stele, situat pe plajă, cum e cazul luxosului hotel Aross.

Albania în general nu e pentru doritorii de all inclusive

Nu căutaţi hoteluri care să ofere all inclusive la Vlora şi nicăieri în Albania, în general. Există şi aşa ceva, dar sunt foarte puţine. La Vlora e unul singur, un hotel de cinci stele, Regina Blu, situat la câţiva km de oraş, în satul Radhime. O săptămână acolo costă puţin peste 6.500 de lei, pentru două persoane.

În general, hotelurile în Albania oferă doar micul dejun, însă, cele cu puţin ştaif au restaurant propriu, unde puteţi mânca de prânz şi/sau de cină. În general, turiştii cu care am vorbit, şi la Durres, şi la Vlora, au fost mulţumiţi sau foarte mulţumiţi de calitatea meselor.

Noi am rezervat prin agenţia de turism Discovery din Piteşti, unde lucrează oameni specialişti în Albania, un sejur de o săptămână, cu demipensiune, la Paradise Beach Hotel, un hotel de patru stele din satul Radhime, foarte aproape de Vlora.

O săptămână, în august, cu mic dejun inclus, costă acum cam 4.000 de lei. Noi am plătit, înainte de criza economică post-pandemie, ceva mai puţin.

Greu de găsit europeni mai primitori decât albanezii

Hotelul arată foarte frumos, e curat ca un pahar, iar personalul… greu de găsit oameni mai primitori şi amabili în Europa. Camerele sunt mari, cu aer condiţionat, balcon, frigider/minibar şi celelalte dotări uzuale la acest nivel, de patru stele.

Supriza a fost când am coborât în restaurant: nimeni de acolo nu ştia despre demipensiunea noastră. Iar fiind duminică, nici cu cine vorbi nu prea aveai. Cei de la agenţia Discovery au rezolvat, însă, rapid problema. Cu acceptul proprietarului hotelului, am mâncat şi am băut în fiecare seară ce-am vrut de la restaurant, urmând ca socoteala finală s-o facem la finalul sejurului.

Ca şi conceptul de all inclusive, nici demipensiunea nu e mai deloc practicată pe acolo.

Despre restaurantului hotelului Paradise Beach, doar cuvinte de laudă: o multitudine de preparate din peşte şi fructe de mare, salate, preparate la grătar (specialitatea albanezilor) toate delicioase, vinuri de producţie proprie cu nimic mai prejos decât ce găseşti mai bun prin magazinele noastre. Iar servirea a fost de fiecare dată aproape fără cusur.

Nu rataţi fructele de mare proaspete şi coniacul Skenderbeu

La fel a fost şi în restaurantele din Vlora şi din Radhime unde am prânzit: preparate bune, foarte proaspete, din peşte şi fructe de mare pescuite din marea de lângă. La preţuri… cea mai ieftină masă de prânz a costat cam 50 de lei, iar cea mai scumpă, mai puţin de 100 de lei. Preţuri de dinainte de pandemie.

De neratat e şi coniacul albanez Skenderbeu, prezent, cândva, înainte de 1989, şi pe piaţa din România. Există mai multe varietăţi; o sticlă de coniac Skenderbeu poate fi un suvenir frumos pentru cei mai în vârstă, nostalgici al altor vremuri.

Plaja hotelului oferea şezlonguri gratuite pentru oaspeţi. Aici n-am mai găsit nisipul fin de la Durres, ci nişte pietricele nederanjante. În apă, însă, după primul metru de la mal, nisip. Atracţia turiştilor a fost căţelul Maxi, al îngrijitorului plajei, probabil, partenerul de joacă favorit al copiilor, dar şi al unora dintre adulţi.

La finalul sejurului, surpriză: managerul hotelului ne-a explicat, amabil şi politicos, că am depăşit un pic (adică cu vreo 25-30 de euro) baremul în care ar fi trebuit să ne încadrăm cu mesele de cină, dar că, în semn de mulţumire pentru că am ales să stăm la hotelul Paradise Beach, nu trebuie să mai plătim nimic.

Ce poţi să mai spui, decât că-ţi doreşti să revii într-un astfel de loc?

Una peste alta, Vlora e o destinaţie de vacanţă de recomandat acelora care vor să vadă şi altceva decât Litoralul nostru, Bulgaria sau Turcia. E ceva mai ieftin la Vlora decât la Ksamil, staţiunea-vedetă a Albaniei, sau decât la Saranda. Şi mai puţin aglomerat.

Nouă ne-a plăcut, sperăm să vă placă şi acelora dintre dumneavoastră care veţi alege să vizitaţi această ţară.

sursa foto: ArgeşulOnline.ro/Sorin Simion, Cornelia Enge

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Cod galben de ploi în sud-estul României. Vizat, și tot județul Argeș. La munte va ninge

Administrația Națională de Meteorologie ANM a emis azi o...

Spitalul Județean Pitești angajează medici

Spitalul Județean de Urgență Pitești organizează concurs pentru angajarea...

Documentar despre cariera și viața lui Ilie Năstase, în regia lui Tudor Giurgiu, prezentat la Pitești

Premiera documentarului ”Nasty”, despre cariera și viața lui Ilie...