Uniunea Europeană ridică tonul la Rusia: „Cu Kremlinul nu se poate negocia decât de pe poziţii de forţă”

Date:

Share post:

Oficialii Parlamentului European prezenţi azi la un seminar online cu presa au înăsprit tonul faţă de Rusia agresoare, reiterând angajamentul blocului comunitar de a sprijini Ucraina pe toate căile posibile, pentru a se apăra de invadatori.

La aproape un an de la declanşarea agresiunii ruse asupra Ucrainei, Parlamentul European a organizat un seminar online cu presa, la care şi ArgeşulOnline.ro a participat.

Amfitrioni au fost europarlamentarii David McAllister (Comisia de Afaceri Externe a PE) şi Nathalie Loiseau (subcomitetul pentru Securitate şi Apărare), dar şi Vsevolod Cenţov, şeful misiunii Ucrainei la Uniunea Europeană. Printre vorbitori s-a aflat şi europarlamentarul român Cristian Buşoi (PPE).

Concluzia unanimă a discuţiilor a fost aceea că Europa nu are nici cea mai mică intenţie de a da înapoi în ceea ce priveşte sprijinul oferit Ucrainei.

„Avem nevoie ca Ucraina să câştige (războiul – n.n.). UE e decisă să ajute în continuare Ucraina să se apere de agresiune. Peste 1.500 de militari ucraineni se antrenează în ţări UE şi vor mai veni şi alţii. Îndemnăm statele membre să ia mai repede decizii de a oferi cât mai repede armele de care Ucraina are nevoie pentru a ţine piept agresiunii ruse.

E o luptă pentru democraţie în care Ucraina e în prima linie şi plăteşte costurile cele mai mari. UE, ca un tot, trebuie să furnizeze toate mijloacele de care Ucraina are nevoie în apărarea ei. E nevoie de noi sancţiuni împotriva economiei ruse… vom sprijini iniţiativa Estoniei de a produce cât mai multă muniţie pentru apărătorii ucraineni.

E nevoie de mai mult sprijin comunitar pentru Ucraina… ţara a fost atacată fără justificare, e în situaţia de legitimă apărare, aşa că noi trebuie să respectăm dreptul internaţional şi să îi oferim posibilitatea să se apere”, a spus Nathalie Loiseau (foto), şefa subcomitetului pentru Securitate şi Apărare a Parlamentului European.

„Cu Rusia nu se poate negocia decât de pe poziţii de forţă, economică, militară şi aşa mai departe. Nu ar trebui să facem nicio diferenţă între arme ofensive şi defensive în acest caz. Vorbim de o ţară care e agresoare şi una care îşi exercită dreptul legitim de îşi apăra teritoriul şi populaţia, aşa că nu ar trebui să mai pierdem timp cu astfel de discuţii şi să furnizăm Ucrainei armele de care are nevoie…

Chiar dacă sunt unele ofensive, ele sunt folosite oricum în scop defensiv de ucraineni”, a mai spus dna Loiseau, cu referire la ezitările unor state europene (Germania, Olanda, dar şi altele), care ar putea ajuta Ucraina cu astfel de arme socotite ofensive, dar încă nu au făcut-o.

Am asistat azi, una peste alta, la o schimbare de discurs la nivel european în ceea ce priveşte sprijinirea Ucrainei în faţa agresiunii ruse. Dacă acum un an, ţări ca Germania vorbeau despre furnizarea de căşti Ucrainei, acum se discută despre arme grele, gen tancuri, avioane de vânătoare sau piese de artilerie cu bătaie lungă.

Rezoluţie în sprijinul Ucrainei

Tot azi, Parlamentul European a adoptat o rezoluţie în care Europa îşi declară menţinerea angajamentului statelor membre de a susţine Ucraina în lupta contra invadatorilor ruşi.

Potrivit rezoluţiei respective, eurodeputaţii „își reafirmă sprijinul pentru furnizarea de asistență militară Ucrainei atât timp cât este necesar și solicită să se acorde o atenție deosebită livrării de avioane de luptă și elicoptere occidentale, sisteme adecvate de rachete și o creștere substanțială a livrărilor de muniții către Kiev. Ucraina nu trebuie doar să fie capabilă să se apere, ci și să recâștige controlul deplin asupra întregului său teritoriu recunoscut pe plan internațional”, se menţionează într-un comunicat al Serviciului de Presă al Parlamentului European.

Mai multe sancțiuni și confiscarea activelor rusești pentru reconstruirea Ucrainei

„Rezoluția solicită statelor membre ale UE să adopte cel de-al zecelea pachet de sancțiuni împotriva Rusiei și a aliaților săi până la sfârșitul lunii februarie și să extindă în mod substanțial domeniul de aplicare al acestuia.

De asemenea, textul îndeamnă UE, statele membre și aliații lor să facă sancțiunile existente mai eficiente și să ia măsuri urgente pentru a bloca orice încercare de eludare a acestor măsuri restrictive.

Privind în perspectivă, eurodeputații solicită finalizarea regimului juridic care să permită confiscarea activelor rusești înghețate de UE. Aceste bunuri ar trebui apoi folosite pentru a reconstrui țara și pentru a compensa victimele războiului.

Aceștia subliniază, de asemenea, că, odată ce războiul se va încheia, Rusia trebuie să fie obligată să plătească despăgubirile care-i vor fi impuse pentru a aduce o contribuție substanțială la reconstrucția Ucrainei”, se mai arată în documentul citat.

sursa foto: Facebook/Nathalie Loiseau

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....