„UE a pus în aplicare un set de reguli pentru a consolida protecția socială, îmbunătățirea drepturilor lucrătorilor și condițiilor de muncă, începând cu orele de lucru și concediul parental, până la sănătatea și siguranța la locul de muncă”, informează portalul de presă PressHub.
„Timpul de lucru de maximum 48 de ore pe săptămână, cel puțin 4 săptămâni pe an concediu plătit, libera circulație a persoanelor pe teritoriul UE în vederea studiilor sau muncii, reglementarea concediului de boală, de maternitate/paternitate, șomajul și alte avantaje similare se află în curs de revizuire”, explică Biroul Parlamentului European în România.
„UE a introdus standarde minime comune privind orele de lucru. Legislația europeană în domeniul timpului de lucru stabilește drepturi individuale pentru toți lucrătorii, cu un maxim de 48 de ore de muncă pe săptămână, concediu anual plătit de cel puțin 4 săptămâni pe an, perioade de odihnă și norme privind munca pe timp de noapte, munca în schimburi și modelele de muncă”, se mai menţionează în articolul citat.
Puteţi lectura integral textul respectiv aici.
În imaginea de sus, un protest al salariaţilor de la uzina Dacia de la Mioveni, desfăşurat în iulie anul trecut.