Acum 25 de ani, se stingea la Bucureşti, ca urmare a unui cancer pulmonar, fostul lider naţional-ţărănist Corneliu Coposu. Avea 81 de ani.

S-a născut într-un sat din Sălaj, în familia unui preot greco-catolic, bun prieten şi colaborator de-al lui Iuliu Maniu.

După ce, în perioada de după război, a petrecut mai bine de 17 ani în închisorile comuniste, a reînfiinţat, în ianuarie 1990, vechiul Partid Naţional Ţărănesc, completându-i numele şi cu orientarea sa politică, creştin-democrată. De altfel, PNŢCD a fost primul partid politic înfiinţat după căderea comunismului.

Două lucruri mai puţin ştiute despre Corneliu Coposu: a fost o vreme ziarist, în tinereţe, semnând vreme de câţiva ani într-o publicaţie ţărănistă din Cluj-Napoca, apoi, după cedarea Transilvaniei către Ungaria, ca urmre a Dictatului de la Viena, a scris în publicaţii ale ardelenilor din Vechiul Regat.

Iar pe perioada lungii sale detenţii, a petrecut o perioadă – scurtă, din câte ştim – şi la celebra închisoare din Piteşti.

În perioada post-comunistă i se spunea, simplu şi cu respect, Seniorul. N-a făcut niciun compromis cu comuniştii toată viaţa lui şi n-a abdicat niciodată de la principiile sale de viaţă.

Mormântul Seniorului Corneliu Coposu a fost azi acoperit de flori

La eliberarea din puşcărie, în 1964, Gheorghe Gheorghiu-Dej i-a propus un post guvernamental, de jurist, foarte bine plătit, cu condiţia să semneze o declaraţie prin care recunoaşte noile autorităţi comuniste.

A refuzat, preferând să lucreze ca muncitor necalificat, pentru a-şi câştiga existenţa.

A fost, pur şi simplu, poate ultimul om politic român cu şira spinării rectilinie, care întotdeauna a făcut ceea ce a spus, care n-a trădat niciodată, care n-a făcut nicio alianţă politică contra naturii (gen USL) şi care a fost un exemplu de virtute şi de moralitate toată viaţa sa.

sursa foto: PNŢ Maniu-Mihalache, Radio France Internationale

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here