Judecătorii Curţii Constituţionale a României (CCR) au decis azi, cu unanimitate de voturi, că iniţiativa legislativă de revizuire a Constituţiei, care aparţine Uniunii Salvaţi România, denumită „Fără penali în funcţii publice”, este constituțională.

Iniţiativa celor de la USR primeşte, astfel, undă verde pentru a trece prin procedura parlamentară, înainte să fie supusă referendumului de revizuire a Constituţiei României.

În esenţă, iniţiativa cu pricina prevede adăugarea unui alineat la articolul care reglementează dreptul de a alege şi de a fi ales, cu următorul conţinut:

„Nu pot fi aleşi în organele administraţiei publice locale, în Camera Deputaţilor, în Senat şi în funcţia de Preşedinte al României cetăţenii condamnaţi definitiv la pedepse privative de libertate pentru infracţiuni săvârşite cu intenţie, până la intervenirea unei situaţii care înlătură consecinţele condamnării”.

„Decizia de astăzi este un pas important spre victoria pe care un milion de oameni o așteaptă… În continuare inițiativa va intra în circuitul parlamentar, cu dezbateri în comisii și vot în plenul Camerei Deputaților și Senat.

Vom cere care aceasta să fie introdusă pe ordinea de zi sub procedură de urgență. Ne exprimăm încrederea că va fi votată și sprijinită de parlamentarii tuturor partidelor politice, asemeni cetățenilor care au semnat inițiativa”, a transmis preşedintele USR, deputatul Dan Barna.

sursa foto: Curtea Constituţională

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here