Un informatician muscelean şi prietena lui au lăsat oraşul pentru un vechi sat săsesc din Transilvania

Date:

Share post:

Nu mai e un secret pentru nimeni că fenomenul migraţiei de la oraş la sat, în sens invers celei din perioada industrializării forţate, din „Iepoca de aur”, evoluează de la an la an.

Din câte am putut afla/citi noi, aproape nimeni dintre cei care au lăsat aşa-zisul confort al oraşelor pentru atmosfera bucolică de la ţară nu a regretat. Dimpotrivă, alţii îi urmează pe cei care au avut curajul să facă acest pas.

Alin şi Bianca s-au mutat la sat. Şi nu regretă

L-a făcut inclusiv un informatician (web developer) din Câmpulung Muscel, Alin, care s-a mutat împreună cu prietena lui Bianca într-un vechi sat, cândva majoritar săsesc, pe nume Alma Vii (i se mai spune şi Alma Săsească), situat la câţiva kilometri de şoseaua naţională care leagă Sighişoara de Mediaş.

Satul e unul vechi, atestat documentar la finele secolului al XIII-lea, locuit majoritar de saşi până la Revoluţie. Actualmente, au mai rămas foarte puţini saşi în sat, dar unii s-au întors la vechile case părinteşti.

Renovarea a fost făcută cu respect faţă de mediu, evitându-se materiale de construcţie „moderne”

Iată mai jos povestea Biancăi şi a lui Alin, aşa cum au relatat-o, pe contul lor de Facebook, cei de la fundaţia Mihai Eminescu Trust din Sighişoara, o organizaţie guvernamentală extrem de implicată în recuperarea şi restaurarea patrimoniului satelor săseşti din Transilvania (Viscri e cel mai cunoscut exemplu în acest sens, dar e doar unul dintre multele care s-ar putea da).

„Ideea mutării în Transilvania a venit în urma numeroaselor excursii de toamnă în zonă. Pasionați de arhitectura locală, unitatea și identitatea locurilor împreună cu grupul nostru de prieteni, am început să visăm la o mică comunitate într-unul dintre satele transilvănene.

S-au folosit preponderent materiale de construcţie tradiţionale şi forţă de muncă locală

Alma Vii a devenit foarte ușor satul cel mai îndrăgit dintre toate cele vizitate, iar norocul a fost de partea noastră pentru că am reușit să găsim aici trei căsuțe pentru trei familii prietene. Lucrăm la restaurarea caselor folosind tehnici și materiale tradiționale și păstrăm sau readucem la suprafață imaginea veche a căsuțelor, în cazul nostru o căsuță care nu a scăpat fără a fi „modernizată”.

Casa n-ar fi fost casă pe de-a întregul fără aceste două mici feline

Surpriza și mai mare a venit când, o dată mutați în Alma, am descoperit aici oameni buni, calzi și primitori care ne-au sărit în ajutor și s-au implicat în toată povestea noastră. Așadar, la casă am lucrat noi, familia, prietenii vechi și cei noi din Alma.

O casă făcută de oameni care se bucură mereu să îi găzduiască! Plecăm la drum în aventura locuirii permanente în Alma cu foarte mult entuziasm și încercăm să creștem, împreună cu oamenii locului și cei noi veniți, ca noi, o comunitate puternică și sustenabilă”.

sursa foto: Facebook/Mihai Eminescu Trust

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular