Un film realizat de Brînduşa Armanca şi Judit Klein o readuce acasă pe laureata Premiului Nobel, Herta Müller (galerie foto)

Date:

Share post:

Poimâine după-amiază, cu începere de la ora 17, la Cinema Timiș din Timişoara va avea loc prezentarea filmului documentar În căutarea Hertei Müller, film realizat de Brînduşa Armanca şi Judit Klein.

Regia filmului îi aparţine cineastului Gheorghe Şfaiţer.

„Doi tineri, Emma și Berni, elevi la Liceul Nikolaus Lenau din Timișoara, pornesc pe urmele biografiei scriitoarei în satul ei natal, Nițchidorf.

Este investigată candid perspectiva actuală a comunității asupra Hertei Müller, iar dilema identitară din care se hrănește opera scriitoarei este unul din punctele de sprijin ale filmului”, se menţionează într-un comunicat de presă de prezentare a filmului.

Herta Müller 

„Am plecat, mi s-a închis ușa demult în nas. Acolo nu mai am pe nimeni…În România nu mai am nici casă, nici lingură, nici furculiță… Acum sunt aici (în Germania). De multe ori, când sunt undeva, vine un moment când îmi dau seama că nu voi mai fi niciodată acasă”, mărturisea Herta Müller presei în 2010.

În sfârşit, acasă

Acum, graţie acestei pelicule, se poate spune că Herta Muller, laureată a Premiului Nobel pentru Literatură în anul 2009 (ca scriitoare germană), se întoarce, în sfârşit, acasă.

„În proiectul Capitale Culturale Europene (Timişoara e anul acesta Capitală Culturală Europeană, alături de oraşele Elefsina din Grecia, respectiv Veszprem din Ungaria – n.n.) numele celor doi laureaţi ai premiului Nobel, Herta Müller și Ștefan Hell (laureat al Premiului pentru Chimie, în 2014, tot în calitate de cetăţean german – n.n.), care au trăit în România și au studiat la Timişoara, deși au primit premiul ca germani, lipseau.

Acesta este unul din scopurile filmului. Să aducă numele Hertei „acasă”, în Timişoara, Capitală Culturală Europeană”, ne-a declarat dna Brînduşa Armanca, co-realizatoare a filmului.

Acesta reprezintă o colaborare între realizatori de televiziune din România și Ungaria în proiectul Literatura salvată, care a adus împreună într-o dezbatere scriitori de limbă germană din cele două țări vecine.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii.

De menţionat că a doua zi după premiera de la Timişoara, filmul va fi prezentat la Nițchidorf, satul natal al Hertei Müller, la Căminul Cultural al comunei (oră de începere 13).

surse foto: Facebook/Herta Müller, PRESShub

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Eveniment cultural: Flonta și Cioroianu

  Ambii, oaspeți ai Centrului Cultural Pitești, printre simeze...

German corporation Continental/Siemens, deeply involved in the Dieselgate cheating scandal (I)

A technical project manager at Continental has admitted to...

Accident la Davideşti

Şoferul unui autoturism BMW a pierdut controlul volanului şi...

Încep să se mişte lucrurile şi pe lotul 2, Boiţa-Cornetu, al autostrăzii Piteşti-Sibiu

Noi lucrări la autostrada Piteşti-Sibiu, lotul 2, dintre Boiţa...

Unde e cea mai ieftină benzină. Situaţia pe judeţe; cum stăm în Argeş

Ziarul Ring a realizat azi o radiografie asupra prețurilor...