Un autobuz Publitrans a făcut azi „deliciul” piteştenilor care l-au văzut pe traseu, fumegând ca o străveche locomotivă cu aburi. Unii i-au făcut poze, alţii l-au filmat, pentru că nu vezi toată ziua un vehicul apt să scoată atâta amar de fum ca acest autobuz.

Explicaţii posibile, pentru aceste emisii de noxe în cantitate uriaşă, ar fi două: fie o defecţiune gravă la motor, care permite uleiului să fie consumat în exces, fie filtrul de particule (cu care motoarele diesel de generaţii mai noi sunt dotate din construcţie) a intrat în procedura de regenerare.

Regenerarea acestui filtru presupune emiterea de fum în cantităţi mari, aşa cum se vede în imaginea de sus.

Autobuzul în discuţie este un Solaris Urbino, vehicule fabricate în Polonia a căror principală calitate e preţul redus, cu mult mai redus decât al autobuzelor liderilor mondiali în domeniu, Scania, Mercedes şi Volvo. Inutil să mai spunem că la Piteşti transportul urban de călători e realizat exclusiv cu autobuze diesel. Ni se promit de ani de zile autobuze electrice şi hibride (Cornel Ionică se lăuda, în 2016, că le va introduce în timpul mandatului său), dar, deocamdată, totul e pe motorină.

Piteştiul e, astfel printre ultimele oraşe reşedinţă de judeţ din ţară care nu are încă nici măcar un singur autobuz electric sau ecologic în dotarea societăţii de transport local. Alte oraşe, spre exemplu Turda, care e cam cât Găvana de mare, au transportul auto local integral electric de cel puţin doi ani.

sursa foto: Facebook/Mădălina Uţă

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here