Numele dlui Andrei Caramitru nu e foarte cunoscut în spaţiul public. Însă, domnia-sa are un CV impresionant: economist şcolit la o universitate din Geneva, fost director al Boston Consulting Group (firmă de consultanţă şi management cu anvergură internaţională), actualmente lucrând pentru un fond de investiţii olandez (Kessel Run Ventures)…şi ar mai fi.

Dl Caramitru e un analist economico-financiar care nu poate fi bănuit de faptul că nu ştie ce vorbeşte, atunci când se exprimă pe teme de această natură. Dimpotrivă, spusele sale au o anume greutate.

Redăm mai jos o analiză succintă a dlui Caramitru, referitoare la măsurile economico-financiare luate de guvernul PSD-ALDE în ultimele zile.

Concluziile domniei-sale pot da multora fiori reci pe şira spinării. Iată mai jos textul respectiv, publicat de dl Caramitru pe contul personal de facebook, cu menţiunea că sublinierile ne aparţin.

„Cu deficitul bugetar uriaș pe care îl au, PSD-istii ar trebui sa taie cheltuielile la stat. Însă nu vor face asta în ani electorali (2019 şi 2020 sunt ani electorali – n.n.). De ce fac atâta scandal despre Robor și pun presiune pe BNR? Pentru ca încearcă următoarea schema:
– sa forțeze robor-ul sa fie sub inflație (prin taxele impuse băncilor plus presiune pe BNR să dea drumul la lichiditate în sistem)
– dacă robor-ul este prea mic și nu compensează inflația, leul o să scadă substanțial (spre 5-5,5) – de ce ai investi intr-o monedă care îți dă randament prea mic?
– leul scăzând, inflația creste și mai mult (pentru ca prețurile produselor din import – cumparate in EUR, se scumpesc)
– speră prin presiuni pe BNR să îi forțeze să folosească rezerva lor pentru protejarea leului (cumpără cu EUR din rezervă lei pentru a-l susține – deci rezerva scade accelerat)

Povestea lor va fi următoarea – am crescut salariile cum am promis. Prețurile au crescut din cauza multinaționalelor și leul a scăzut din cauza băncilor care ne exploatează …

Rezultatul este cel mai rău posibil – scad TOATE veniturile, leul prăbușindu-se.

Nu e deloc sigur că le reușește schema însă – BNR e independenta, Isărescu e încă la comenzi până în octombrie. Obiectivul Băncii – conform legii – este sa reducă inflația nu să o crească. Deci va fi al naibii de complicat …

Vă recomand să nu mai aveti lei în conturi (schimbați în EUR), să vă setați salarii şi contracte în EUR, să aveți conturi și firme stabilite în afara României (Estonia de exemplu pentru firme, Revolut pentru cont bancar) pentru a evita atacuri și abuzuri ANAF.

Şi să vă puneți centurile, o sa fie un an foarte greu…”

sursa foto: Facebook/Andrei Caramitru

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here