Acum un an, pleca din această lume, la vârsta de numai 62 de ani, unul dintre cei mai buni fotbalişti pe care i-a avut vreodată România: Ilie Balaci, simbolul Craiovei Maxima de odinioară.

L-a răpus un atac de cord, pe când se afla alături de mama sa, acasă, la Craiova.

A jucat 11 ani la Universitatea Craiova (1973-1984), apoi unul la Scorniceşti, pentru a-şi încheia cariera la Dinamo, după două sezoane petrecute sub bagheta lui Mircea Lucescu.

Marea durere a vieţii sale, altfel, plină de satisfacţii, a fost că echipa sa de suflet, Universitatea Craiova, s-a descotorosit de el ca de o măsea stricată, în 1984, după ce băimăreanul Grigore Arezanov l-a accidentat grav la un genunchi.

Balaci a fost de trei ori campion al României şi a câştigat patru cupe, toate cu Craiova. A fost de două ori cel mai bun fotbalist român al anului (1981 şi 82), a jucat de 65 de ori şi a marcat opt goluri.

Azi, Balaci a fost omagiat la mormântul său de sute de microbişti olteni şi de suporteri ai ambelor echipe ale Craiovei, CSU şi FC Universitatea.

Pe o clădire din oraş, un admirator al celui care a fost supranumit Minunea Blondă i-a desenat portretul.

Fotbalist genial, comparabil doar cu al nostru Dobrin ori cu Hagi, Balaci a fost iubit şi respectat nu doar de suporterii craioveni, ci de majoritatea microbiştilor din România.

Asta poate datorită faptului că, pentru Balaci, la fel ca şi pentru Dobrin, fotbalul n-a fost niciodată preocupare mercantilă ori lucrativă, ci doar bucuria simplă a jocului cu mingea.

La fel ca şi Dobrin, Balaci n-a jucat niciodată pentru sine, ci pentru noi.

sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here