Absolut tot carburantul biodiesel, produs din uleiurile alimentare uzate colectate de magazinele Auchan, e exportat în Vest. Benzinarii din România refuză să comercializeze biocarburanți.
Arătam ieri că toate magazinele din lanţul Auchan din România (inclusiv cele două din Piteşti) preiau de la cetăţeni uleiuri alimentare uzate.
Aceste uleiuri sunt folosite pentru producţia de combustibil biodiesel, un înlocuitor al poluantei motorine uzuale.
Cum informarea de presă care a stat la baza articolului publicat de noi, ieri, nu preciza limpede unde anume se duc aceste uleiuri uzate, respectiv unde se duce biodieselul (în România, nicio benzinărie nu-l comercializează), i-am chestionat pe cei de la Auchan România asupra acestui aspect.
„După preluarea recipientelor cu ulei de la clienți, toți ceilalți pași care urmează în procesul de reciclare sunt realizați de partenerul nostru, compania Respiră Verde, lider național în materie de colectare, valorificare şi eliminare finală a uleiurilor şi grăsimilor comestibile uzate”, ne-a informat dna Ana Cârjan, de la compartimentul de relaţii cu presa al Auchan România.
Tot biodieselul ajunge în țări din Vestul Europei
„Astfel, cantitățile de ulei recuperate în cadrul magazinelor noastre sunt ridicate de către Respiră Verde și transportate la punctul de lucru al companiei, unde uleiul este condiționat printr-o serie de procese de încălzire, decantare și filtrare, iar ulterior, transportat către valorificatorii finali, companii din spațiul UE, în vederea producerii de biocombustibili”.
Prin urmare, uleiurile uzate colectate de cei de la Auchan ajung carburant biodiesel, numai buni de dat la export. În România, ţară în care poluarea cauzată de automobile e la nivel înalt, nu avem nevoie de carburanţi ecologici. Mai bine-i dăm la export.
De menţionat că partenerul Auchan, firma Respiră Verde SRL, cu sediul într-un sat din judeţul Bihor), colectează uleiuri vegetale uzate nu doar prin intermediul Auchan, ci şi de la Billa, Carrefour, McDonalds şi Profi, printre altele.
Din toate aceste uleiuri, se produce biocarburant, livrat integral la export. Cum spunem, nouă nu ne trebuie astfel de carburanţi.
În imaginea de sus, o pompă de biodiesel recent deschisă în Letonia.
sursa foto: neste.com