Atitudinea comunităţii locale maghiare din Ditrău, judeţul Harghita, gata să-i alunge cu pietre din sat pe doi brutari veniţi acolo la muncă tocmai din Sri Lanka, a stârnit dezaprobarea întregii ţări.

Nimeni nu-şi imagina că în România anului 2020 sunt posibile atitudini de o asemenea xenofobie extremă. Şi totuşi, iată că sunt.

Explicaţiile vehiculate în spaţiul public, al unui astfel de comportament al sătenilor din Ditrău, s-au referit fie la „orbanizarea comunităţii maghiare din Transilvania”, fie la faptul că maghiarii de acolo urmăresc preponderent canale media din Ungaria (ca şi cum asta n-ar fi ceva normal) etc.

Explicaţia urii faţă de orice intrus, manifestată aproape barbar de comunitatea maghiară din Ditrău (să nu uităm, în frunte cu preotul romano-catolic din sat) a dat-o cel mai bine, credem noi, fostul preşedinte Traian Băsescu.

Şi românii sunt trataţi la fel

„… ceea ce s-a întâmplat la Ditrău nu este rezultatul nici al presei finanțate de Viktor Orban, nici al Fidesz-ului, nici al Jobbik-ului, ci este rezultatul politicii UDMR.

Vreau să vă fie foarte clar: tratamentul pe care l-ați văzut la cei doi sri lankezi este tratamentul care se aplică li se aplică şi românilor din zonă.

Iar radicalizarea populației a fost stimulată de când la conducere UDMR-ului a venit Kelemen Hunor, care este un antiromân convins”, a declarat fostul şef al statului, la emisiunea „Dosar de politician” a amicului Silviu Mănăstire, la postul B1 TV.

Segregarea, obiectiv major al UDMR

De acord cu ce declară preşedintele Băescu. Cu menţiunea că şi pe vremea când UDMR era condusă de Marko Bela era aproape la fel. Degeaba vine fostul şef al UDMR să critice acum starea de lucruri de la Ditrău, pentru că şi el a contribuit direct la escaladarea xenofobiei în Secuime.

De treizeci de ani încoace, presa de limbă maghiară din Harghita şi Covasna îi numeşte pe românii de acolo „colonişti”. Asta nu l-a supărat niciodată pe domnii Marko şi Kelemen.

Nici pe Csaba Asztalos, preşedintele Consiliului Naţional pentru Combaterea Discriminării: n-am auzit să fi dat vreo amendă pentru astfel de delicte.

S-a ajuns la ce s-a ajuns şi din cauză că UDMR a militat constant, din 1990 încoace, pentru segregare.

Şcoli separate, excursii separate, tabere separate…Doar aerul nu e separat

Aproape că nu mai există şcoli mixte româno-maghiare în Transilvania, şcoli care făceau ca elevii români şi maghiari să interacţioneze, să înveţe unul limba celuilalt, să se împrietenească.

UDMR a făcut tot ce-a putut să îi separe pe copii şi să le explice celor maghiari că românii sunt nişte „colonişti”, care le-au furat casele şi pământurile şi care trebuie alungaţi din Secuime.

S-a rupt astfel o legătură, altminteri firească, dezirabilă, între cele cele două comunităţi.

Nici prin cap nu le-a dat vreodată domnilor de la UDMR să organizeze cursuri de limba română pentru copiii maghiari din Secuime, nici cursuri de limbă maghiară pentru cei români, dornici să înveţe.

Copiii români şi cei maghiari merg în vacanţe în excursii separate, în tabere separate. N-am auzit să existe niciuna în care să meargă împreună. Şi ar mai fi exemple de acest gen de dat.

Toate aceste lucruri ar fi slujit mai bunei înţelegeri şi convieţuiri între români şi unguri. Or, acest lucru nu se numără printre priorităţile UDMR. Nu s-a numărat niciodată.

În toată lumea civilizată, se stabilesc punţi între comunităţi, legături transfrontaliere, se dărâmă ziduri. Numai Boris Johnson şi Kelemen Hunor asudă construind unele.

Din păcate, situaţia nu se va schimba, pentru că ecourile scandalului de la Ditrău se vor estompa curând, iar UDMR va face în continuare ceea ce face de trei decenii: segregare, separatism, izolaţionism.

Plus piruete de fată cu moravuri uşoare printre partidele „româneşti”, mereu avide de cele 5-6 procente ale UDMR.

sursa foto: Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here