UBB Cluj-Napoca, despre teza de doctorat a lui Lucian Bode: „Majoritatea suspiciunilor de plagiat se confirmă… teza e profund viciată”

Date:

Share post:

Comisia de etică a Universităţii Babeş-Bolyai (UBB) din Cluj-Napoca a dat publicităţii azi concluziile sale după ce a analizat integral teza de doctorat a ministrului PNL de Interne, Lucian Bode.

Universitarii clujeni au cooptat în comisia care a analizat teza doctorului Bode două personalităţi ale domeniului: profesorii universitari Corneliu Bjola, de la Universitatea din Oxford (Marea Britanie), specialist în relaţii internaţionale, şi Alin Fumurescu, de la Universitatea din Houston (SUA), specialist în ştiinţe politice.

Comisia de etică a universităţii din Cluj-Napoca a ajuns la concluzia că majoritatea suspiciunilor de plagiat care au planat asupra tezei ministrului Bode se confirmă.

Comisia de Etică a UBB Cluj-Napoca i-o spune clar doctorului Bode: „Plagiat”, „teza este profund viciată”

„Se confirmă și alte abateri de la etica cercetării decât cele reclamate anterior și analizate de Comisie: plagiat și citare defectuoasă sau incorectă. Abaterile etice constatate sunt suficient de importante pentru a concluziona că teza este profund viciată”, se menţionează într-un comunicat de presă al Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca.

Documentul, integral, poate fi consultat aici.

Scandalul de plagiat având în centrul său teza de doctorat a ministrului Lucian Bode- inginer electromecanic de meserie, devenit doctor în relații internaționale și studii de securitate – a izbucnit în noiembrie anul trecut, atunci când jurnalista Emilia Şercan a descoperit (aici) „text plagiat în nu mai puțin de 65 dintre cele 194 pagini ale tezei”, precum şi zeci de imagini „preluate” aşijderea, fără citarea sursei.

De atunci, ministrul s-a chinuit teribil să împiedice o analiză serioasă a tezei sale de doctorat, sub aspectul plagiatului. Ultima tentativă a avut loc acum câteva zile, când a acţionat în Justiţie Comisia de Etică a Universităţii Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, cerând judecătorilor să nu permită analizarea tezei.

De asemenea, partidului dlui Bode, PNL, a dezlănţuit o campanie furibundă împotriva Emiliei Şercan, pentru a o compromite şi a-l salva, astfel, pe doctorul-ministru. Detalii despre aceasta, aici.

Întrucât universitatea nu-i poate retrage acestuia titlul de doctor, „s-au dispus măsuri de corectare și retragere a cărții, și se vor sesiza consiliile naționale (CNATDCU/Consiliul Național de Etică a Cercetării) pentru demersuri suplimentare, în condițiile legii”, se mai menţionează în comunicatul citat.

Dincolo de furtul intelectual al ministrului Lucian Bode, confirmat de cei de la UBB Cluj-Napoca, valoarea ştiinţifică a tezei sale de doctorat – aşa afectată de plagiat cum este – nu se ridică nici pe departe la standardele cerute pentru acordarea titlului de doctor.

La concluzia de mai sus a ajuns profesorul universitar Cristian Preda, care spunea că ministrul a dat dovadă de analfabetism funcţional: „Bode nu procesează ce citeşte”… „nivelul de interpretare a informaţiei este dezolant”.

Analiza profesorului Cristian Preda a fost publicată în revista 22 şi poate fi citită aici.

surse foto: UBB Cluj-Napoca, Facebook/Lucian Bode

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Din 2024, adio motoare diesel pe Dacia Duster

Începând cu modelele anului 2024, Dacia nu va mai...

CS Mioveni a scos un punct nesperat, la ultima fază a meciului: 1-1 acasă, cu Sepsi

CS Mioveni a jucat azi, cu Sepsi Sfântu-Gheorghe, un...

Avalanşa de la cabana Capra: până la prânz, salvatorii nu ajunseseră încă la turiştii blocaţi (video)

Efectivele impresionante ale forţelor de ordine, plus drumari şi...

O avalanşă puternică a lovit azi noapte cabana Capra, de pe Transfăgărăşan (galerie foto)

O avalanşă puternică a lovit în plin azi noapte...

FC Argeş, punct meritat la Sibiu, cu Hermannstadt: 1-1, gol Garita

FC Argeş a încerca azi, la Sibiu, cu câteva...