Turiştii blocaţi la cabana Capra, pe Transfăgărăşan, sunt bine mersi, la căldurică. Salvatorii au început evacuarea acestora

Date:

Share post:

Operaţiunea de salvare a turiştilor blocaţi de o avalanşă puternică la cabana Capra, de pe Transfăgărăşan, e în plină desfăşurare. Salvatorii înaintează cu mare dificultate, croindu-şi drum cu ajutorul drujbelor şi al vehiculelor cu şenile.

Turiştii blocaţi de avalanşa de azi-noapte (50, după unele surse, 60, după altele) sunt bine, adăpostiţi în interiorul cabanei, potrivit celor declarate de Aurelian Cazacu, administratorul acesteia.

Salvatorii – pompieri, jandarmi montani, salvamontişti, drumari, poliţişti, din Argeş şi din alte trei judeţe vecine – au plecat spre cabana Capra înainte de ora 8 dimineaţă şi au izbutit să ajungă acolo abia după mai bine de 7 ore de eforturi susţinute.

Înaintarea se face cu mare dificultate, atât din cauza ninsorii şi viscolului (zona înaltă din Carpaţii Meridionali e sub o avertizare cu cod portocaliu în acest sens), cât şi din cauza urmărilor avalanşei: copaci căzuţi pe drum, căderi de pietre etc.

„Salvatorii  înaintează foarte greu, inclusiv cu șenilata… din cauza faptului că sunt porțiuni de drum blocate de copaci; pompierii se deplasează pe jos și acționează cu motofierăstraie pentru degajarea copacilor și pentru a crea acces”, a informat biroul de presă al ISU Argeş.

Pompierii au înaintat la pas, croindu-şi drum cu drujbele printre copacii puşi la pământ de avalanşă

Actualizare – În jurul orei 15 salvatorii au ajuns la cabană şi au început evacuarea turiştilor blocaţi acolo.

„A început coborârea persoanelor blocate la Cabana Capra.. Avalanșa care a afectat zona Capra are 2 kilometri lungime. Aceasta este distanța din punctul din care se presupune că a pornit și până unde s-a oprit.

Echipele de salvatori spun că o parte a lovit cabana și o alta a curs spre parcare și a afectat mașinile parcate acolo.

De asemenea, forțele care intervin astăzi au mai găsit urmele a alte 7 avalanșe de dimensiuni mai mici de unde este drumul închis și până la Capra”, a informat Prefectura judeţului Argeş.

Actualizare – Sunt coborâte de la cabana Capra 60 de persoane: 50 sunt turişti, din Bucureşti şi din judeţele Timiş şi Argeş. Celelalte 10 persoane sunt personalul de deservire a unităţii de cazare.

Actualizare – „Sunt 57 de turiști. Primul grup de 17 persoane… e în siguranța. Al doilea grup format din 40 de turiști și un angajat este pe drum.

La Capra a rămas o parte din personal”, a informat Prefectura judeţului Argeş. Între cei 57 de turişti se află şi câţiva copii.

Toţi cei blocaţi la cabana Capra de pe Transfăgărăşan au fost coborâţi în siguranţă

Actualizare – Cifra de 57 de turişti a fost confirmată de biroul de presă al ISU Argeş.

Pentru a fi evacuați în siguranță, aceștia au fost împărțiți în două grupuri. „Primul grup, format din 17 persoane, deja se transportă cu un microbuz spre municipiul Pitești, iar cel de-al doilea grup, compus din 41 de persoane (40 turiști și un angajat al unității de cazare) a ajuns în siguranță la o altă unitate din zonă”, a transmis ISU Argeş.

sursa foto şi video: ISU Argeş, Poliţia Argeş

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....