Turismul argeşean bate pasul pe loc. Ne surclasează judeţe ca Mureş, Vâlcea, Covasna sau Caraş-Severin

Date:

Share post:

Turismul argeşean are, din 1989 încoace, cifre foarte departe de potenţialul turistic al judeţului.

Deşi pe teritoriul judeţului Argeş se află atracţii turistice deosebite – Transfăgărăşanul, socotit cel mai frumos drum din lume, culoarul Rucăr-Bran (foto sus), barajul Vidraru, Voina, cetatea Poienari, plus primele două capitale ale Ţării Româneşti, Câmpulung şi Curtea de Argeş, cu toate bijuteriile lor arhitectonice – aceste atracţii nu aduc decât puţini turişti.

Mult prea puţini raportat la potenţial.

Turişti puţini şi grăbiţi pe deasupra

Cifrele date ieri publicităţii de Institutul Naţional de Statistică (le puteţi consulta aici) vin să confirme cele de mai sus: anul trecut, bunăoară, judeţul Argeş a fost vizitat numai de 184.667 de turişti. Majoritatea români, doar puţin sub 20.000 fiind turişti străini.

În plus, aceşti turişti au şi zăbovit puţin în Argeş: numai 264.449 nopţi de cazare, ceea ce reprezintă o medie de sub două nopţi de cazare de fiecare turist. Altfel spus, după ce că au venit turişti puţini în Argeş, aceştia au şi plecat repede de aici.

Catedrala din Curtea de Argeş, una dintre multele bijuterii ale oraşului

Cifrele sunt ruşinoase dacă le raportăm la cele ale altor judeţe, cu potenţial turistic sub cel al judeţului Argeş, sau chiar cu mult sub acesta.

În Caraş-Severin, judeţ care în afară de Semenic şi de decrepita staţiune Băile Herculane, nu are, practic, niciun obiectiv turistic care să poată rivaliza măcar cu cele din Argeş, au sosit anul trecut peste 191.000 de turişti, cu vreo 7.000 mai mulţi ca la noi. Iar aceştia au zăbovit în Caraş aproape 563.000 de nopţi, adică aproape 3 nopţi de turist, faţă de nici două în Argeş.

Oraşul Sighişoara, mai mulţi turişti decât tot judeţul Argeş

Judeţul Mureş, care în afară de cetatea Sighişoarei nu are nicio altă atracţie turistică importantă (poate staţiunea Sovata să intre în această categorie), a primit anul trecut cu aproape 100.000 de turişti mai mulţi decât Argeşul. Practic, oraşul Sighişoara singur a avut anul trecut mai mulţi turişti decât tot judeţul Argeş.

Cel mai frumos drum din lume, Transfăgărăşanul

Până şi Covasna, un judeţ micuţ, cam cât zona Muscel, stă mai bine decât noi la capitolul turişti. Aceştia s-au cazat în Covasna, anul trecut, pentru 466.619 nopţi, cu circa 200.000 de nopţi mai multe decât au făcut-o turiştii în judeţul Argeş. Asta în condiţiile în care nici Covasna nu se poate compara cu Argeşul la capitolul atracţii turistice.

Cu vecinii din Vâlcea, judeţ cu destule atracţii turistice pe teritoriul său (Călimăneşti, Căciulata, Olăneşti, Govora, Voineasa, valea Oltului, mănăstirile Cozia şi Turnu Roşu etc), dar oricum sub nivelul a ceea ce oferă Argeşul, nici măcar nu ne putem compara. Vâlcea a avut anul trecut peste 370.000 de turişti, care au petrecut acolo peste un milion de nopţi de cazare, cifre net superioare celor ale Argeşului.

Ce e mai tragic nu e faptul că, într-un an anume, ne bat la capitolul turism judeţe care nici n-ar trebui să se compare cu Argeşul din acest punct de vedere, ci faptul că ne bat an de an, după cum o arată statisticile INS.

Biserica mănăstirii Nămăeşti, de lângă Câmpulung

Argeşul n-a avut niciodată o promovare făcută profesionist

Culpa pentru această stare de lucruri aparţine, în primul rând, autorităţilor locale argeşene. Toate, din 1989 încoace. „Turismul argeşean nu a avut parte niciodată, după 1989, de o promovare a turismului făcută metodic, profesionist şi nici acum nu are aşa ceva”, ne-a spus proprietarul unei agenţii de turism din Argeş, care e la curent cu situaţia prezentată aici.

Trebuie spus, însă, că în ultimii ani situația a început să se îmbunătățească din acest punct de vedere. Actualul președinte al Consiliului Județean Argeș, Ion Mînzînă, a luat chestiunea mult mai în serios decât predecesorii săi de la ”Casa Albă”. Mai e, însă, destul de recuperat.

Ar mai fi „de vină”, adăugăm noi, nu doar lipsa promovării, ci şi infrastructura proastă.

Vestitul drum al capitalelor, Câmpulung-Curtea de Argeş, e într-o stare avansată de degradare de ani de zile. Acum aproape 3 ani, disperaţi că-şi rup maşinile în gropile de pe carosabil, sătenii din Berevoeşti (sat situat pe şoseaua care leagă cele două foste capitale ale Ţării Româneşti) s-au apucat să cârpească ei înşişi asfaltul, sătui de indiferenţa CNAIR.

Şoselele, vai şi amar

Aproximativ la fel stau lucrurile şi pe şoseaua care leagă Câmpulungul de Braşov: până dincolo de Podu Dâmboviţei, înspre Fundata, drumul e într-o stare execrabilă, însă, cum intri în judeţul Braşov, deja e parcă altă lume.

Deşi e un judeţ cu o treime zonă de munte, Argeşul are o singură pârtie de schi, pârtia Chilii, de pe dealul Măţău, din apropiere de Câmpulung. Închisă şi aceea atunci când hoţii de fier vechi mai fură câte ceva de la instalaţii, cum a fost cazul acum un an şi ceva.

CITIŢI ŞI: În sfârşit, un discurs realist. Preşedintele Consiliului Judeţean Argeş, Ion Mînzînă: „Judeţul Argeş are cele mai proaste drumuri din România”

De vestita staţiune Moliviş, despre care se vorbeşte de vreun deceniu, dacă nu mai bine, s-a ales doar praful şi un dosar la DNA.

Foarte probabil, vor mai fi fiind şi alte explicaţii ale faptului că Argeşul e judeţ codaş la capitolul turism, deşi ar trebui să fie între primele cinci din ţară. Cert e că multe dintre aceste explicaţii ţin, în primul rând, de oameni, şi abia apoi de natură.

surse foto: ArgesulOnline.ro/Sorin Simion, Facebook

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Compania autohtonă Elis Pavaje își extinde fabrica din Prahova

Cel mai mare producător român de pavaje, Elis Pavaje,...

Trolere pentru copii – cea mai frumoasă aventură începe atunci când copiii au propriile bagaje

Calatoriile inseamna aventuri, iar pentru copii, fiecare calatorie este...

Carambol cu patru maşini în comuna Moșoaia. Fetiţă de 6 ani rănită în zona feţei

În urmă cu puţin timp, pompierii argeşeni au fost...

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2

FC Argeş şi-a asigurat menţinerea matematică în Liga 2,...

Top 6 activități eficiente pentru copiii cu autism 

Ai un copil cu autism și vrei să afli...

Bogdan Angelin David, fost șef al PNL Câmpulung, a trecut la PSD

Bogdan Angelin David, fost președinte al PNL Câmpulung, a...