Municipiul Turda, judeţul Cluj, a devenit, începând de azi, primul oraş din România care oferă cetăţenilor săi transport public urban integral electric.

Aceasta graţie unei flote de autobuze electrice, noi-nouţe, cumpărate cu ajutorul fondurilor europene.

Autobuzele respective „sunt dotate modern, cu camere de supraveghere video, rampe speciale pentru persoanele cu deficienţe, aer condiționat, Wi-fi și sistem de E-Ticketing (plata cu cardul – n.r.)

Toate autobuzele sunt dotate cu camere de supraveghere video și sistem GPS, astfel încât să fie prevenite și depistate infracțiunile sau distrugerile.

Modernizarea transportului public face parte din proiectele europene finanțate de Uniunea Europeană pe baza Planului de Mobilitate Urbană Durabilă, cu scopul de a reduce semnificativ poluarea și de a crea un sistem de mobilitate urbană prietenos cu mediul înconjurător”, a anunţat compania de transport local public din Turda.

Cele 20 de autobuze au costat 10.6 milioane de euro, bani proveniţi din fonduri UE.

Transportul în comun, la Piteşti, vai şi amar

Un oraş de vreo 60.000 de locuitori, cum e Turda, a reuşit, astfel, ceea ce ditamai municipiul cu pretenţii de smart city, cum e Piteştiul, nu e în stare de ani de zile.

În toate autobuzele de oraş din Turda biletul se poate plăti cu cardul

La Piteşti se vorbeşte de autobuze ecologice, pe gaz, şi de autobuze electrice de cel puţin 4-5 ani. În acest timp, cei de la Turda au întocmit un proiect pentru obţinerea de fonduri europene, au accesat fondurile şi, de azi, au şi pus autobuzele în funcţiune.

La Piteşti… cică vom avea autobuze electrice, dar de la anu’…poate de la anu’ şi la mulţi ani. Primăria Piteşti şi Publitrans stau foarte bine la capitolul proiecte. De punere în practic, însă, nu prea sens să vorbim.

Deocamdată, municipalitatea piteşteană n-a fost capabilă nici măcar să înlocuiască integral străvechile compostoare de bilete cu aparate ce permit plata biletelor de autobuz cu cardurile.

Primarul din Turda, dat afară din PSD

În mandatul început acum patru ani, primarul din Turda, Cristian Matei, a atras aproximativ 100 de milioane de euro, fonduri europene nerambursabile, bani cu care a modernizat oraşul din temelii.

Cine a trecut în ultimii ani prin Turda a avut ce vedea acolo.

Primarul Cristian Matei, exclus din PSD pentru că prea-şi făcea treaba bine

Drepr răsplată pentru performanţele sale, conducerea organizaţiei judeţene PSD l-a exclus din partid pe primarul Matei, din cauză că acesta s-a exprimar critic, în mai multe rânduri, la adresa guvernelor PSD Grindeanu, Tudose şi Dăncilă.

Exact ca-n zicala cu fapta bună, care rareori rămâne nepedepsită.

sursa foto: Transport Urban Public Turda

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here