Începând cu vestitul Carol Corbu (campion european în sală în 1973 şi clasat al patrulea la Olimpiada de la Munchen, din anul precedent) şi terminând cu Marian Oprea (vicecampion olimpic în 2004 şi medaliat de mai multe ori la Mondiale şi Europene), Piteştiul a dat mereu triplusaltişti de mare valoare.

Azi, pe urmele „Struţului” (aşa era poreclit Marian Oprea) calcă apăsat Alexandru Tache şi Bogdan Cioacă, doi tineri care au deja în palmares titluri de campioni şi/sau vicecampioni de juniori, tineret şi seniori. Ambii, „şlefuiţi” şi îndrumaţi de maestrul Fernando Georgescu.

Cu Bogdan Cioacă am stat de vorbă, zilele trecute; am descoperit în acest tânăr de numai 20 de ani un băiat serios, devotat atletismului şi dispus să muncească fără crâcnire pentru a deveni un nume mare al atlestismului românesc.

Cum ai ajuns să practici acest sport?

Practic acest sport de mic, deoarece eram mereu plin de energie şi am decis să o consum într-o manieră constructivă.

Care este cea mai mare performanţă a ta?

Cea mai mare performanță a fost participarea la Campionatul European de juniori din Suedia, unde m-am clasat pe locul 13.

Ce ai simţit după ce ai reuşit să devii vicecampion la Naţionalele de tripusalt pentru tineret şi seniori?

În momentul în care s-a terminat concursul și am realizat că am devenit vicecampion, în primă instanță nu mi-a venit să cred și eram extrem de fericit, știind că m-am clasat al doilea printre seniori. O fericire imensă…

Ce barem visezi să bați? Care este idolul tău din atletism?

Momentan, mă pregătesc pentru îndeplinirea baremului de participare la Campionatul European de Tineret de anul viitor. Singurul idol despre care se poate vorbi este Marian Oprea, este de apreciat pentru marile sale realizări și este o legendă a sportului românesc. Şi mai e şi de-al nostru, argeşean.

Bogdan Cioacă

Care este obiectivul tău pentru acest an, Dar pe termen lung?

Obiectivul meu pentru acest an este să realizez un record personal cât mai bun, iar pe termen lung ar fi participarea la Campionatul European de Tineret din 2021 și calificarea pentru Jocurile Olimpice din 2024.

Cât de mult te-a afectat sau te afectează această pandemie cu COVID-19, şi pe plan personal, dar şi profesional?

Această pandemie îmi pune în pericol pregătirea; fiind interzis să ieșim din casă trebuie să ne adaptăm si să trecem peste. Până la urmă, nu sufăr singur din cauza asta, suferă la fel şi ceilalţi competitori, deci plecăm toţi de la acelaşi nivel de pregătire.

Cât de mult te pregăteşti şi unde faci antrenamentele?

Reușesc să-mi fac zilnic antrenamentele, deoarece beneficiez de o grădină mare în spatele casei, iar unele antrenamente le fac la Stadionul din comuna Bradu; lucrez pe scări sau, când am nevoie, la sala de forță.

Ce ne poţi spune şi despre antrenorul tău, dl Fernando Georgescu?

Despre domnul antrenor nu cred că sunt în măsură cuvintele să-l descrie, dar pe scurt este unul dintre cei mai buni antrenori din România și ne-a ajutat foarte mult, pe mine şi colegul meu Tache Alexandru, să ajungem unde suntem. Fără dl Georgescu n-aş fi putut niciodată ajunge unde am ajuns.

Cum îţi petreci puţinul tău timpul liber? Ce pasiuni ai?

În timpul liber nu fac foarte multe, de cele mai multe ori stau acasă şi mă recuperez după o săptămână plină. În general, îmi place să mă întâlnesc cu prietenii şi să ieșim să ne mai plimbam cu bicicleta, să jucăm fotbal, baschet, sau tenis. În cazul în care sunt într-o vacanță cu familia, spre exemplu la munte, eu trebuie neapărat să ies și să explorez, şi să găsesc un loc pentru mine; în natură mă simt în largul meu :)) .

Care este cea mai mare săritură a ta?

Recordul meu este de 15,29 m, realizat anul trecut la Piteşti, în cadrul unui Patrulater pentru juniori. 

Dacă ar fi să îndrumi un copil spre atletism, ce argumente i-ai da?

Sfaturile mele ar fi să fie serios, să fie cugetat, și să muncească pentru a obține ceea ce-și doreşte.

O să îl depășești vreodată pe Marian Oprea?

Eu sper să mă pot apropia de performanțele sale, iar în sport orice e posibil; sincer să fiu, nu cred că îl poate depăși cineva foarte curând pe Marian Oprea. Eu, însă, „trag” tare pentru asta.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here