Tripla aniversare de mâine, marcată aşa cum se cuvine

Date:

Share post:

Ziua de 9 Mai are în conştiinţa poporului român o triplă semnificaţie: proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei la 9 mai 1950. Cu acest prilej, instituțiile de cultură din Argeș organizează următoarele evenimente:

Joi, 9 mai 2019, la ora 13, Muzeul Judeţean Argeş organizează Simpozionul dedicat zilei de 9 mai, zi cu triplă semnificaţie: proclamarea independenţei de stat a României la 9 mai 1877, Victoria Coaliţiei Naţiunilor Unite în cel de-Al Doilea Război Mondial la 9 mai 1945 şi Ziua Europei la 9 mai 1950.  

Evenimentul va avea loc în clădirea veche a muzeului (fostul Palat Administrativ). Vor fi prezenţi elevi ai Colegiului Naţional „Zinca Golescu” Piteşti şi Corul Colegiului Naţional „Zinca Golescu”.

Proclamarea independenţei statale, la 9 mai 1877, nu a fost un act spontan, ci o încununare a strădaniilor tot mai numeroase din acei ani, o aruncare peste bord a ultimei verigi a suzeranităţii otomane.

În acea zi memorabilă, Mihail Kogălniceanu declară în Parlamentul ţării: „Suntem independenţi, suntem naţiune de sine stătătoare”.

Independenţa astfel proclamată trebuia consfinţită şi apărată pe câmpul de luptă spre a putea fi impusă forţelor militare turceşti şi recunoscută, apoi, de puterile europene.

 Al doilea eveniment se referă la ziua de 9 mai 1945, zi în care Aliaţii din cel de-Al Doilea Război Mondial au obţinut victoria împotriva Germaniei naziste, punând astfel capăt celei mai pustiitoare conflagraţii din istoria continentului european.

 Cel de al treilea eveniment este Ziua Europei: „Pacea mondială nu poate fi asigurată fără a face eforturi creatoare proporţionale cu pericolele care o ameninţă. Contribuţia pe care o poate aduce civilizaţiei o Europă organizată şi activă este indispensabilă pentru menţinerea unor relaţii paşnice… Nu am reuşit să realizăm o Europă unită şi ne-am confruntat cu războaie”, a declarat Robert Schuman, ministrul de externe al Franţei, la 9 mai 1950.

De Ziua Europei, Centrul Cultural Județean Argeș vă invită la Spectacolul „Unitate în Diversitate”. Astfel, mâine, începând cu ora 18, la Sala Lumina, va avea loc un spectacol cu muzică și dans, la care vor participa reprezentanți din Franța, Italia, Armenia și Grecia.

Organizat în contextul păcii sociale, dialogului și toleranței, sub forma unui mozaic cultural, spectacolul „Unitate în Diversitate” promovează celebrarea multiculturalității argeșene.

Intrarea este liberă în limita locurilor disponibile și se face pe baza invitațiilor ce se pot procura de la sediul Centrului Cultural Județean Argeș (Pitești – cartier Găvana, fostul Cinematograf Lumina).

sursa info şi foto: Consiliul Judeţean Argeş

Vizite0

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Ofiţer de Poliţie, ginere al primarului din Vultureşti, Liviu Poşircă, reţinut de DNA

# În ultima perioadă DNA-ul a început să tureze...

Vile istorice din Câmpulung care spun povești de viață impresionante

În Câmpulung Muscel arhitectura este uimitoare, este superbă și...

Toţi trei puştii aduşi de la Gaz Metan Mediaş au semnat azi contracte cu FC Argeş

Clubul FC Argeș a oficializat transferurile jucătorilor Horațiu Răzvan...

Teatrul zilelor noastre: ”Bătrână, da’ bună” oricând!

 ”Proaspătă și azi la vreo optzeci și.” Cu lipici...

Creşte numărul cazurilor de infectare cu Covid. Masca ar putea reveni în actualitate

Numărul de cazuri de infectare cu Covid a crescut,...