Primarul oraşului Mioveni, dl Ion Georgescu, a fost sufletul unei manifestări abia încheiate, ieri, la sediul din Strasbourg a Parlamentului European (a nu se confunda cu cel din Bruxelles).

Despre evenimentul cu pricina, dl Georgescu a transmis următoarele:

„În perioada 10 -13 septembrie, tradițiile românești au fost promovate în Parlamentul European de la Strasbourg în cadrul a trei evenimente de mare amploare intitulate ”Tradiții Românești”, evenimente organizate de europarlamentarul Gabriela Zoană în colaborare cu Primăria orașului Mioveni.

Marți și miercuri, Parlamentul European a vibrat de cântec și dans popular românesc, iar seara eurodeputații din toate statele membre ale Uniunii Europene au petrecut românește la “Seara tradițională românească”.

Au fost prezenți la evenimente comisarul european pentru Buget și Resurse Umane d-nul Günther Oettinger, comisarul european pentru Sănătate și Siguranță Alimentară, d-nul Vytenis Andriukaitis, comisarul european pentru Politică Regională, d-na Corina Crețu, comisarul european pentru Piață Internă, Industrie, Anteprenoriat și IMM-uri, d-na Elżbieta Bieńkowska, reprezentantul permanent al României pe lângă Consiliul Europei, d-nul ambasador Răzvan Rusu, fostul președinte al Parlamentului European Jerzy Buzek, vicepreședintele Parlamentului European Ioan Mircea Pașcu, vicepreședintele Parlamentului European Fabio Massimo Castaldo, reprezentanți ai Consulatului României la Strasbourg, eurodeputați români și străini.

Pentru a cunoaște în anul Centenarului Marii Uniri tradițiile noastre populare, dar și pentru a atrage colegii europeni să guste delicioasele preparate culinare și băuturi românești, europarlamentarul Gabriela Zoană a purtat în plenul Parlamentului European costume populare românești din zona Argeșului.

Expoziția organizată cu această ocazie a prezentat vizitatorilor costume populare argeșene, obiecte tradiționale românești, iar evenimentul a fost completat de un program artistic oferit invitaților de Ansamblul folcloric ”Plai de Dor” din Mioveni.

”Evenimentul a reprezentat un real succes. În anul Centenarului Marii Uniri, Parlamentul European de la Strasbourg a răsunat de muzica populară românească, iar dansurile noastre strămoşeşti au încântat privirile tuturor colegilor europeni. Fără patriotismul d-nului primar  Ion Georgescu, acest eveniment nu ar fi putut fi posibil. România merită să fie recunoscută ca fiind o țară valoroasă, cu un bogat patrimoniu cultural, o țară frumoasă, cu oameni buni. Am avut onoarea să-i primesc cum se cuvine pe colegii mei, europarlamentari din țările membre ale Uniunii Europene și comisari europeni, care au văzut și simțit măcar o parte din ceea ce înseamnă România”, a declarat europarlamentarul Gabriela Zoană, organizatoarea evenimentului.

Totodată, la sediul Asociației Parlamentare Europene a fost organizată “Seara tradițională românească”, acolo unde au fost degustate produse tradiționale românești, evenimentul fiind acompaniat de muzică, dansuri și obiceiuri populare tradiționale, spre încântarea tuturor participanților”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here