Trei tineri piteşteni se numără printre protagoniştii filmului artistic historical-fantasy “Legenda Castelului din Ardud”. Aflaţi cum au ajuns nişte “sudişti” să joace într-o ecranizare a unei legende din inima Transilvaniei (Ardud e un orășel din județul Satu-Mare, cam de mărimea Topoloveniului de la noi).
“Legenda Castelului din Ardud” reprezintă ecranizarea unei legende foarte cunoscute în zona Ardudului, de unde şi numele filmului, şi urmăreşte povestea tragică de iubire dintre prinţesa Vilma şi un frumos ofițer austriac, totul pe fundalul conflictelor din Transilvania anilor 1700.
Din distribuția filmului fac parte tinerii piteșteni Andrei Ionescu, Adrian Lixandru și Luca Ghena.
Totul a pornit de la pasiunea pentru istorie
Ideea filmului i-a aparţinut Siminei Pop, managerul Casei de cultură “Dr. Augustin Mircea” din Ardud, o bună cunoscătoare a miturilor şi legendelor locale, iar scenariul a fost conceput de Ancuţa Mărieş, autoare a unor romane cu teme istorice precum „Lorzii de la capătul deşertului” (1997), un fantasy medieval, SF-ul „Surori pe veci, amazoane” (2006) sau „Mama zânelor şi centurionul” (2009), dar şi coregraf şi manager al grupului de Nimfe din Zalău, alături de care este prezentă la numeroase festivaluri de reconstituire istorică.

Atunci când a lăsat condeiul jos, Ancuţa Mărieş a început să caute echipa de actori care să întrupeze cel mai bine personajale sale. Pe cei trei piteşteni, Andrei Ionescu, Adrian Lixandru şi Luca Ghena, îi cunoştea de mai mulţi ani, de la festivalurile de reconstituiri istorice la care ei participau cu “Historia Renascita”, asociaţie de reconstituire istorică din Piteşti, care numără peste 100 de membri. Băieţii au fost puşi să citească diferite fragmente din scenariu şi distribuiţi în rolurile care li s-au potrivit.

Castingurile pentru roluri “au fost uneori atipice, alteori întâmplătoare, dar de fiecare dată de neuitat”, astfel că, pe negândite, cei trei “sudişti” au fost cooptaţi pentru proiectul care a crescut încetul cu încetul, până când a ajuns să se materializeze într-un film artistic cu durata de 60 de minute.
Pe durata filmărilor, s-au consolidat prietenii mai vechi sau au început altele noi, iar actorii, unii profesionişti, alţii aflaţi la început de drum, au format o echipă care a funcţionat magic încă de la început, cu o compatibilitate neaşteptat de bună, fiecare contribuind la acest proiect cu talentul şi pasiunea lui, mai ales că este vorba despre o producţie fără buget, prin voluntariat, de dragul istoriei şi al artei.
Mix de actori profesioniști și tineri aflați la început de drum
În rolurile principale apar Ștefania Maruneac, Alexandru Stanciu şi Dan Truția. Printre protagonişti îi veţi recunoaşte, de asemenea, pe Uwe Dai şi pe fratele său Darius, doi dintre concurenţii de la show-ul tv “Survivor”, pe Valentin Iancu, Ioan Seleși (tatăl cunoscutului actor Cosmin Seleşi) şi, evident, Andrei Ionescu, Adrian Lixandru şi Luca Ghena.
“Filmul acesta, chiar și nelansat, este un succes, pentru că a adus împreună oameni care pot face lucruri mari”, spune Claudia Șimon, editor de imagine, despre pelicula ce va fi lansată pe 22 martie, la Centrul Cultural Mioveni, de la ora 18, respectiv 20, şi pe 29 martie, la Filarmonica Piteşti, începând cu ora 18.
Intrarea este liberă şi veţi fi întâmpinaţi chiar de cei trei actori din Piteşti, Andrei Ionescu, Adrian Lixandru şi Luca Ghenea – primii doi studenţi anul I la Actorie, la Universitatea Piteşti, iar cel de-al treilea încă licean – care promit o sesiune de aurografe şi fotografii, dar şi un film… legendar.
Tinerii actori piteșteni vă invită la film
“Vă invităm cu drag să fiți parte din povestea unui eveniment special: proiecția filmului «Legenda Castelului din Ardud», în prezența echipei de producție!
Veți avea ocazia de a vă întâlni cu echipa filmului și să vă bucurați de o seară plină de magie, poze, autografe.
Intrarea este liberă și dacă doriți să susțineți munca echipei, vă încurajăm să o faceți printr-o donație, după posibilități, la finalul proiecției”, este invitaţia lansată de tinerii aflaţi la debut.
sursa foto: Facebook/Legenda castelului din Ardud