Trei investitori străini se bat pentru a doua cea mai mare bancă din Moldova de peste Prut

Date:

Share post:

Cel puțin trei investitori străini s-au arătat interesați de a procura pachetul majoritar de acțiuni de la Moldindconbank, cea de a doua bancă ca mărime din Republica Moldova, înainte de alegerile parlamentare din februarie 2019.

Acţiunile au fost expuse spre vânzare ca pachet unic, în număr de 3 173 751, ce constituie 63,89% din totalul de acțiuni, cu prețul inițial de 239,5 MDL pentru o unitate. Astfel, potențialul cumpărător va trebui să achite  peste 760 de milioane de lei moldovenești.

Pe 28 ianuarie, Ministerul Economiei și Infrastructurii a publicat proiectul unei decizii de Guvern privind aprobarea precontractului cu privire la cumpărarea și deetatizarea acțiunilor nou-emise de Moldinconbank, scrie sursa.

Conducerea companiei „DOVERIE UNITED-HOLDING AD”, investitor european despre care Banca Națională a anunțat că va cumpăra pachetul unic de acțiuni al BC „Moldindconbank” S.A., în mărime de 63,89%.

Astfel reiese că Agenția Proprietăți Publice, adică Guvernul, va cumpăra acțiunile și apoi le va vinde investitorului bulgar. Prețul pentru acestea a fost stabilit la peste 764 de milioane de lei sau 39,1 milioane de euro.

„CNA a dat aviz pozitiv acestui proiect, chiar dacă a constatat în raportul de expertiză că Ministerul Economiei și Infrastructurii nu a respectat prevederile legale privind transparența în procesul decizional. În special, este vorba despre publicarea tardivă a acestor documente.”

BC Moldinconbank  se afla sub administrare temporară a Băncii Naționale, după ce în octombrie 2016 banca centrală a constatat  activitatea concertată a unui grup de persoane ce deținea o cotă substanțială în capitalul social al băncii, în mărime de 63,89 la sută, fără permisiunea Băncii Naționale.

Potrivit BNM, la moment BC Moldindconbank activează în regim normal și prestează toate serviciile, inclusiv cele legate de operațiunile cu depozitele, de creditare și decontări.

În iunie 2015, BNM a instituit supraveghere specială în cadrul a trei bănci, care reprezintă fundamentul sistemului bancar din R. Moldova: Victoriabank, Moldindconbank și Moldova Agroindbank. Din acel moment, au urmat o serie de acțiuni întreprinse de instituție, cu privire la cele trei bănci.

Pe parcursul anului 2017, mandatele administratorilor temporari ai Moldindconbank au fost prelungite de patru ori.

În aprilie 2017, BNM a decis aplicarea sancțiunii de amendă față de 11 foști administratori ai BC Moldindconbank SA. Suma totală a amenzilor a constituit 1 719 785 de lei.

Moldindconbank  îşi trage originea din filiala din Chişinău a Stroibank-ului sovietic, care şi-a început activitatea la 1 iulie 1959. În 1987, filiala a fost reorganizată în Banca Republicană Moldovenească a Promstroibank-ului din URSS, iar la 25 octombrie 1991, conform deciziei Adunării de Constituire, banca a fost reorganizată în Banca Comercială pe Acţiuni pentru Industrie şi Construcţii.

Deși Moldindconbank se autodeclară drept una din cele mai vechi și mai mari bănci din Moldova, instituția financiară a fost implicată în mai multe operațiuni suspecte, inclusiv în „spălătoria rusească de bani”: Moscova – Riga via Chișinău.

În luna februarie 2014, Banca Naţională a iniţiat o investigaţie asupra unui presupus atac speculativ contra leului moldovenesc din partea unor bănci. Presa a scris că ar fi vorba în special de Moldindconbank. Potrivit Centrul Naţional Anticorupţie banca ar fi avut legătură şi cu tentativa de cumpărare a deputaților moldoveni din februarie 2014.

Cel mai vehiculat nume legat de Moldincombank este cel al lui Veaceslav Platon, care din 1994 şi până în 2004 a fost vicepreşedinte al Consiliului de Administrare al băncii.

Ulterior, Veaceslav Platon, prin intermediul diferitelor firme, a deținut controlul asupra băncii până în iulie 2016, când a fost încătușat la Kiev și extrădat forțelor de ordine din Republica Moldova, unde a fost condamnat la ani grei de închisoare în dosarul „furtul miliardului”.

sursa foto: micb.md

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Parlamentul României manifestă tendințe iliberale –  Dreptul ONG-urilor la litigare strategică limitat drastic

Modificările propuse sunt o încercare de a slăbi capacitatea...

Cum să joci inteligent la cazinoul online

Cei mai mulți jucători accesează un cazino online și...

Cum se fura din conductele OMV Petrom, în Argeş, Olt şi Teleorman. Detalii dintr-un dosar

"Şase persoane cu vârste cuprinse între 21 şi 47...

Joci ruletă și blackjack live? Trebuie să știi asta…

Jocurile de live casino au devenit extrem de populare,...

Vata bazaltica: 4 caracteristici pe care ar trebui sa le cunoastem

Pentru a mentine casa mai calda mai mult timp...