Zilele de 13, 14 şi 15 iunie 1990 vor rămâne pentru totdeauna în istoria României drept unele dintre cele mai negre.

Atunci, forţele de ordine, sprijinite de detaşamente de mineri şi de muncitori de pe marile platforme industriale (încă existente, atunci) din Capitală au reprimat manifestaţiile anticomuniste şi anti-FSN din Piaţa Victoriei.

Bilanţul oficial indică numai şase morţi şi 746 de răniţi, însă, numărul celor care au avut de suferit sau au murit atunci este cu mult mai mare. Există surse care vorbesc şi azi de peste 100 de morţi (Viorel Ene, preşedinte al „Asociației Victimelor Mineriadelor”).

Scene în care oameni fără nicio vină erau bătuţi bestial pe străzi doar pentru că purtau barbă sau ochelari ori „arătau a intelectuali” au oripilat întreaga Europă şi nu numai.

Au fost devastate sedii ale unor facultăţi ale Universităţii din Bucureşti, ale PNŢ şi PNL, a fost crunt bătut oricine îndrăznea să adopte şi cea mai mică urmă de atitudine critică la adresa FSN şi a liderului său, vechiul aparatcik comunist Ion Iliescu.

Întreg capitalul uriaş de simpatie de care se bucura România, care se eliberase prin sânge de dictatura comunistă, s-a dus pe apa Sâmbetei şi nici până în ziua de azi n-a mai fost recuperat.

Probabil, nici nu va mai fi recuperat vreodată.

La finalul reprimării, preşedintele Ion Iliescu le-a mulţumit public minerilor pentru răspunsul lor „plin de solidaritate muncitorească” şi ajutorul dat la „restabilirea ordinii” în Capitală.

Cu câteva excepţii, puţine şi insignifiante, nimeni n-a fost pedepsit pentru 13-15 iunie 1990.

Dosarul violenţelor de atunci trenează şi azi pe rolul instanţei, ceea ce i-a îndemnat, recent, şi pe preşedintele Klaus Iohannis, şi pe premierul Ludovic Orban, să ceară magistraţilor să urgenteze soluţionarea acestuia.

Trist e că nici în ziua de azi Ion Iliescu, ajuns acum la o vârstă venerabilă, la care nu mai aşteptă nimeni de la el să meargă la puşcărie, ci doar să-şi asume ce-a făcut, nu arată vreun semn de regret.

surse foto: RFI, Cuvântul Ortodox

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here