Trei pacienţi infectaţi cu Covid-19, internaţi într-o unitate mobilă de Terapie Intensivă de tip TIR din incinta Spitalului „Victor Babeş” din Bucureşti au murit, azi-noapte, după ce instalaţia de furnizare a oxigenului s-a defectat.

Redăm mai joc comunicatul Departamentului pentru Situaţii de Urgenţă, privitor la această nouă tragedie din Sănătatea românească.

„Personalul medical care încadrează Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă a semnalat intrarea în avarie, concomitent, a tuturor ventilatoarelor regăsite în container și a comunicat echipei tehnice a spitalului că acestea prezintă o alarmă de suprapresiune respectiv, presiune crescută de peste 6 Bari, limita maximă admisă pentru funcționarea corectă și în siguranță a acestor tipuri de echipamente medicale.

În urma verificării presiunii oxigenului din Unitatea Mobilă, ventilatoarele au rămas în avarie. Reprezentantul firmei distribuitoare a ventilatoarelor, sosit la fața locului a refuzat intrarea în unitate, deși i-a fost oferit de către personalul medical, echipament complet de protecție împotriva COVID-19. Acesta, în final a părăsit incinta spitalului, refuzând să intre în TIR.

La acest moment este în derulare o verificare pentru stabilirea motivelor care au dus la creșterea presiunii oxigenului peste valoarea maximă admisă, în cadrul Unității Mobile.

Verificarea ventilatoarelor, în urma avariei a demonstrat ca acestea au înregistrat o creșterea a presiunii de peste 6 Bari, ceea ce a dus la oprirea lor din funcțiune.

Instalarea și operaționalizarea Unității se realizează sub coordonarea DSU și a spitalului, iar reglarea continuă a parametrilor de lucru, a instalației de oxigen care deservește UTIM-ul, monitorizarea acesteia și operarea unității este realizată de echipa tehnică a spitalului”, se arată în comunicatul DSU.

Poliţia şi Parchetul au deschis o anchetă pentru stabilirea cu exacitate a cauzelor producerii nenorocirii şi pentru tragerea la răspundere a celor vinovaţi.

De menţionat că TIR-ul amenajat ca unitate mobilă de Terapie Intensivă în care şi-au pierdut vieţile cei trei pacienţi ai Spitalului „Victor Babeş” din Capitală a fost adus de la Piteşti.

La Spitalul Judeţean de la noi, unitatea respectivă a funcţionat corespunzător şi a salvat zeci, dacă nu sute de vieţi.

TIR-ul urmează să fie expertizat din punct de vedere al funcţionării aparaturii medicale de la bord. Anchetatorii iau în calcul şi ipoteza unei manipulări greşite a acesteia.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here