Un avion de pasageri Antonov (AN-26) al companiei aviatice Petropavlovsk-Kamciatski Air Enterprise s-a prăbuşit, azi, la aproximativ 4 km de aeroportul Palana, destinaţia sa, din Kamciatka, Extremul Orient rus. La bord se aflau 28 de persoane, şase membri ai echipajului şi 22 de pasageri.

Epava avionului a fost găsită, la câteva ore după ce acesta a dispărut de pe radare, zdrobită de un povârniş în zona de coastă, foarte aproape de pista de aterizare. În zonă, în momentele când s-a produs accidentul, era ceaţă, iar plafonul de nori era situat aproape de limita de altitudine de siguranţă, la care piloţii ar trebui să vadă pista ca să poată continua aterizarea.

Echipele de salvare ale ministerului rus de resort au raportat, citate de portalurile de aviaţie civilă, că nu au fost identificaţi supravieţuitori, deocamdată. La ora 15, ora României, operaţiunile de salvare erau în plină desfăşurare.

Antonov 26 e un avion scurt şi mediu curier, o variantă perfecţionată a aparatului Antonov 24, un model folosit pe scară largă în aviaţia civilă a fostelor ţări socialiste şi nu numai. AN 26 e un avion capabil să aterizeze instrumental, noaptea sau în condiţii de vizibilitate redusă, chiar şi pe piste neamenajate, construit între anii 1969 şi 1986, în peste 1.400 de exemplare, ceea ce e foarte mult pentru industria aviatică.

Potrivit lui Alexei Habarov, directorul companiei aviatice proprietare a avionului, aparatul prăbuşit fusese fabricat în 1982. Compania aeriană respectivă, una de interes regional, care oferă exclusiv zboruri în regiunea Kamciatka din estul extrem al Federaţiei Ruse, operează două avioane Antonov 26, un Let 410 de producţie cehoslovacă şi alte patru aparate Yakovlev YAK-40, de producţie sovietică.

De menţionat că şi Armata Română are în dotarea flotei sale aeriene două aparate de acelaşi tip cu cel prăbuşit, însă ambele sunt variante cargo. Amândouă vor fi retrase din exploatare în anul 2023. În imagine, un aparat similar cu cel prăbuşit azi.

sursa foto: Wikipedia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here