„UDMR a blocat în urmă cu două săptămâni, chiar înaintea votului final din plenul Camerei Deputaților, proiectul depus de USR-PLUS și PSD privind informațiile de interes public„, a informat ieri postul de radio Europa Liberă.

Concret, conducerea UDMR, în frunte cu preşedintele Kelemen Hunor, vrea ca Uniunea să fi exceptată de la obligaţia de furniza publicului informaţii despre cum cheltuie banii pe care-i primeşte de la bugetul statului român, aşa cum o fac toate partidele politice care primesc astfel de subvenţii.

„Față de forma adoptată în Senat, care prevedea obligația instituțiilor publice de a prezenta pe pagina proprie un registru actualizat al solicitărilor de interes public, dar și al răspunsurilor oferite, USR-PLUS a venit cu un amendament ca fiecare solicitare sau răspuns să apară în 15 zile în format electronic pe site-ul instituției.

UDMR propune eliminarea integrală a articolului, iar instituțiile să nu mai fie obligate să aibă acest registru pe site.

„Propunem eliminarea articolului deoarece se poate ajunge la identificarea persoanei, care a solicitat informația, încălcându-se astfel legea privind protecția datelor cu caracter personal”, este justificarea oferită de UDMR.

Amendamentele depuse de Uniune în Comisia de Cultură din Camera Deputaților vizează și eliminarea sancțiunilor pentru cazurile în care nu se dau răspunsuri la solicitările justificate privind informațiile de interes public”, a transmis Europa Liberă.

Practic, UDMR vrea ca absolut nimeni să nu poată avea la cunoştinţă cum anume şi pentru ce sunt cheltuiţi banii contribuabililor, cetăţeni români.

De altfel, Uniunea a şi pierdut un proces, în instanţă, cu portalul clujean de ştiri bilingv româno-maghiar „Atlatszo Erdely”.

Jurnaliştii de acolo au cerut informaţii despre cheltuirea banilor publici, în baza Legii 544, privind liberul acces la informaţiile de interes public, dar au fost refuzaţi.

Instanţa, însă, a dispus că UDMR să facă publice informaţiile respective.

Articolul de pe site-ul postului de radio Europa Liberă, din care am citat mai sus, poate fi citit integral accesând link-ul de mai jos:

https://romania.europalibera.org/a/informatiile-publice-sparg-coalitia-udmr-amendeaza-radical-un-proiect-usr-plus/31152257.html

În imagine, şeful UDMR, Kelemen Hunor, cel care vorbeşte frumos despre transparenţă şi cinste, de la tribuna Parlamentului, dar care, în realitate, nu dă doi bani pe noţiunile acestea.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here