Top 6 activități eficiente pentru copiii cu autism 

Date:

Share post:

Ai un copil cu autism și vrei să afli mai multe despre activitățile pe care le poți experimenta acasă, după sesiunile de terapie?

Pe măsură ce explorăm terapiile pentru copiii cu autism, ne dăm seama că fiecare terapie și activitate este ca o piesă de puzzle importantă pentru evoluția și dezvoltarea celor mici. Află cum poți încuraja copiii cu autism să învețe din activitățile de zi cu zi, astfel încât să câștige cât mai multă autonomie și independență.  

Iată 6 activități eficiente care ajută la dezvoltarea socio-emoțională, cognitivă, motorie și la conștientizarea fonologică:

1. Activități ce implică alfabetizarea

Trecerea de la sunete simple la cele mai complexe, împreună cu aspectul vizual al literelor, îi ajută pe copii să înțeleagă sensul unei propoziții dar și contextul unei interacțiuni. Citirea unei povești, imaginarea unei narațiuni împreună cu copilul, implicarea acestuia într-un joc cu păpuși stimulează raționamentul și exprimarea emoțiilor. Ascultarea sau vizionarea unor videoclipuri cu cântece ritmate contribuie la conștientizarea asemănărilor.

2. Activități care încurajează realizarea anumitor acțiuni

Alege un joc care îi place copilului și încurajează-l să repete anumite comportamente, în funcție de recomandarea specialistului. Jocul poate fi aruncarea mingii la coș sau volei. Deși, în unele cazuri, sporturile în echipă pot fi stresante, întărirea pozitivă prin complimentarea copilului sau repetarea activităților plăcute pentru copil funcționează ca un sistem de recompensă.

Întărirea pozitivă este prezentă și în centrele de terapie comportamentală ABA, dar și în alte forme de învățare. Dacă vrei să stimulezi creativitatea și dezvoltarea armonioasă a celui mic într-un mediu profesionist, cu personal calificat, Centrul de Integrare și Terapie senzorială Realm îți oferă acces la o gamă variată de terapii utile și eficiente în diferite situații.

3. Activități fizice distractive

Pe lângă plimbările simple în medii liniștite, care pot îmbunătăți sănătatea micuților, înotul, sau tragerea la poartă sunt activități distractive care ajută copilul să-și dezvolte conștientizarea corpului. Pentru un plus de distracție, imitați câteva activități din lumea circului. Folosește peruci, haine colorate și machiaj în timp ce realizați câteva sărituri sau jonglerii. Acestea vor face atmosfera și mai haioasă.

4. Activități de calcul

Fie că este vorba de puzzle-uri, domino sau jocuri ce implică numărarea obiectelor, activitățile care includ operații de calcul sau operații matematice stimulează utilizarea imaginației și a raționamentului logic.

5. Activități de modelare

Folosește lut, plastilină sau nisip și modelează diferite cifre, litere sau forme geometrice pentru a vă juca. Aceste activități ajută la coordonarea fină, dar sunt ideale și pentru a experimenta diferite senzații.

6. Activități de scriere

Un exercițiu care exersează scrierea este cel care folosește diferite litere sau forme punctate. Dă-i copilului un creion și lasă-l să exerseze până când este capabil să traseze liniile cât mai uniform.

Fiecare copil este unic și are nevoi diferite. Prin urmare, unele activități pot fi mai eficiente și pot funcționa mai bine pentru unii și mai puțin pentru alții. Indiferent ce activități alegi să experimentezi cu copilul tău, important este să-l lași să aleagă și să exersați constant. Atunci când ai îndoieli, discută întotdeauna cu un profesionist calificat.    

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

Laptele: prieten sau dușman? De ce să nu excluzi lactatele din alimentația ta

Laptele și produsele lactate fac parte din alimentația multor...

Gheorghe Zamfir, în concert vineri seară, în Piața Primăriei din Pitești

Maestrul naiului Gheorghe Zamfir va concerta vineri seară, de...

Ion Mînzînă: Dezvoltăm infrastructura rutieră din Mioveni (galerie foto)

Pentru Ion Mînzînă, președinte al Consiliului Județean Argeș și...

Accident rutier grav la Mozăceni, în sudul județului Argeș

Un accident rutier grav a avut loc în această...

Cod galben de ploi și descărcări electrice în jumătatea vestică a țării. Vizat e și județul Argeș

Administrația Națională de Meteorologie (ANM) a emis azi o...