Termo Calor Confort SA, una dintre găurile negre ale bugetului Piteştiului

Date:

Share post:

Termoficarea Piteştiului, asigurată de Termo Calor Confort SA, costă. Deloc puţin. Fiecare cetăţean, locuitor al Piteştiului, plăteşte anual, din propriul buzunar, câte 263 de lei, bani care se duc la subvenţionarea găurii negre numite Termo Calor Confort.

Anul trecut, subvenţia acordată de municipalitate, din banul public, a fost de 38,5 milioane de lei (aproape 8 milioane de euro), sum mai mare cu circa 32% faţă de cea din anul precedent, când fusese de „numai” 26 de milioane de lei.

Cifrele de mai sus – care sunt publice – au fost folosite de dl Dragoş Alecsandru, fost candidat independent la ultimele alegeri locale, pentru a explica astfel fenomenul „găurii negre” numite termoficare.

„S.C. Termo Calor Confort S.A. cumpără gaz ca să furnizeze energie termică iarnă, energie din care irosește 28% prin pierderile de pe rețea, fără a mai lua în calcul ineficiența unui sistem centralizat care are dimensionate țevile pentru a satisface nevoile unui oraș întreg, dar mai deservește sub 30% din acesta.

Ca să nu mai vorbim și de faptul că sistemul centralizat nu încurajează deloc consumatorii să facă economie. Ce interes ai avea să oprești căldura sau să o dai mai încet când pleci de acasă dacă plătești la comun?Cu girul Consiliului Local, în unanimitate, S.C. Calor Confort S.A. îți ia bani din buzunar, cam 263 de lei pe an pentru fiecare cetățean cu drept de vot prin subvenția de la bugetul local, bani cu care se duce să cumpere gaz de pe piața liberă, piața de pe care cumperi și tu gaz.

Adică te concurează direct cu banii tăi stimulând astfel cererea, ca după aceea să risipească o cantitate însemnată din acest gaz într-un sistem ineficient și cu pierderi, de care mai beneficiază sub 30% dintre apartamente.

Dar asta nu e tot: dacă îți trec țevi prin casă, iar tu ai centrală termică trebuie să plătești la întreținere căldură la S.C. Calor Confort S.A.Ca să înțelegeți risipa unui sistem din secolul trecut, vara se arde gazul de pomană pentru a avea apă caldă care poate fi produsă pe gratis prin panouri solare pe terasa blocului cam 8 – 9 luni pe an. Apă care se duce direct în instalația de pe coloană, în loc să fie transportată de la distanță prin țevi vechi care evident că au pierderi, atât termice cât și de apă.

Acest fenomen al risipei se întâmplă în mai mult de jumătate din județele țării, doar 13 județe sunt total debranșate de la sistemele centralizate, în București de ex. pierderile sunt de 40% sau mai mult.

Având în vedere cele spuse mai sus, vă întreb: chiar avem nevoie să producem mai multe gaze ca să mărim oferta sau trebuie să eficientizăm consumul și să scădem cererea?”, a scris pe pagina sa de Facebook dl Dragoş Alecsandru.

În ianuarie anul trecut, dumnealui a venit şi cu o posibilă explicaţie a faptului că plătim unele dintre cele mai mari preţuri la apă şi canalizare din ţară: Apă Canal 2000 SA Piteşti şi-a dublat cheltuielile cu personalul în decurs de numai cinci ani. Calitatea apei furnizate a rămas, însă, aceeaşi: execrabilă.

Şi tot execrabilă a rămas şi după investiţii masive, din bani europeni. „După investiții de zeci de milioane de euro din fonduri UE, lucrări care au durat ani întregi și facturi-record pentru cetățeni, apa potabilă livrată piteștenilor este adesea maro ori neagră și e imposibil de băut”, scriam în februarie anul trecut, în cadrul unui proiect jurnalistic european.

În plus, Apă Canal mai cheltuie grămezi de bani, anual, pentru a „cumpăra” presa locală, prin intermediul contractelor de „publicitate şi promovare”. Având monopol pe astfel de servicii, e la mintea cocoşului că avem de-a face aici cu orice altceva decât servicii oneste de publicitate.

sursa foto: Facebook/Dragoş Alecsandru

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img

Popular