Temuta epidemie de coronavirus a ajuns deja în Italia şi s-a răspândit în Peninsulă cu o viteză de nebănuit.

Având în vedere că în acea ţară se află cel puţin un milion de cetăţeni români, iar mulţi dintre aceştia şi-au exprimat deja dorinţa de a reveni acasă, precum şi ţinând cont de libertatea de circulaţie din interiorul Uniunii Europene, e o chestiune de zile până când şi ţara noastră se va confrunta cu cazuri de coronavirus.

În Italia (mai precis, în zona de nord) au fost închise şcoli şi universităţi, în 11 localităţi s-a instituit interdicţie de circulaţie (Vo’ Euganeo, Codogno, Castiglione d’Adda, Casalpusterlengo, Fombio, Maleo, Somaglia, Bertonico, Terranova dei Passerini, Castelgerundo și San Fiorano), au fost suspendate competiţiile sportive şi manifestări artistice etc.

Oamenilor li se cere să rămână în case, iar rafturile magazinelor s-au golit ca şi cum ar veni vreun război.

Au fost înregistraţi trei morţi şi deja aproape 200 de persoane care au contractat virusul.

Pe acest fond terifiant, autorităţile române au demarat proceduri de achiziţie de medicamente şi materiale sanitare şi se pregătesc unităţi pentru carantină la graniţa de vest a ţării.

Se vorbeşte chiar în spaţiul public de interzicerea aterizării în România a avioanelor venite din Italia, însă, deocamdată, o astfel de măsură extremă nu a fost luată.

Municipalitatea dintr-un oraş din nordul Italiei îi roagă pe cetăţeni să nu-şi părăsească locuinţele, pentru a nu contracta coronavirusul

Toți românii care revin din Lombardia și Veneto, cele două regiuni italiene aflate în carantină din cauza coronavirusului, vor fi băgați automat în carantină timp de 14 zile în România, în cazul în care revin în țară, a anunţat secretarul de stat de la Sănătate, Nelu Tătaru.

Universitatea „Vasile Goldiş” din Arad, unde învaţă zeci de studenţi italieni, şi-a suspendat de azi cursurile.

Deocamdată, la noi în ţară nu au fost conformate cazuri de infectare cu coronavirus. Au existat câteva suspiciuni, neconfirmate, însă.

Un român, originar din comuna Bascov, judeţul Argeş, care muncea la bordul unei nave de croazieră unde a fost identificat virusul, este internat şi tratat într-un spital din oraşul japonez Yokohama.

Argeşeanul se simte bine şi, foarte probabil, după cum a anunţat Ministerul de Externe român, se va însănătoşi.

Pe scurt, cam acesta e tabloul de ansamblu al epidemiei de coronavirus la nivel european. După părerea multor specialişti, acest virus nu va întârzia prea mult până să fie confirmat şi în România, la fel ca şi în alte state europene.

Important e ca acest fapt să găsească autorităţile române pregătite. Va fi un nou examen pe care acestea îl vor da.

Actualizare – Chiar azi a fost raportat un al patrulea deces provocat de coronavirus, în Italia. Niciun cetăţean român prezent în acea ţară nu figurează printre cei infectaţi, a anunţat MAE român.

sursa foto: AgenPress Italia

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here