Poimâine, de la ora 18,30, în Sala Mare, Teatrul „Al. Davila” din Piteşti îi invită pe toţi doritorii la „Gala Aniversară – Davila 70”.
Manifestarea, prezentată de conducătorul instituţiei, dl Nicolae Poghirc, are menirea să celebreze aniversarea a 70 de ani de când teatrul piteştean fiinţează.
Din 5 aprilie 1949, Teatrul din Piteşti, care exista din 6 martie 1948 ca Teatru Muncitoresc, este socotit Teatru de Stat.
Dar teatrul la Piteşti îşi are rădăcinile încă în anul 1848, prin existenţa unei trupe permanente ce a luat fiinţă ca o trupă de teatru statornică, sub conducerea lui Constantin Halepliu.
Acesta a jucat un rol important în mişcarea teatrală piteşteană, când, în cea de a doua jumătate a secolului al XIX-lea, a părăsit trupa lui Matei Millo de la Iaşi și a venit la Teatrul din Piteşti ca profesor, subdirector și regizor.
Din 1 februarie 1949, Ministerul Artelor și Informațiilor îl transformă în Teatru de Stat, prin care ,,Sediul permanent al nouui Teatru de Stat să fie în Pitești și să deservească județele Argeș, Muscel, Olt și Teleorman”.
Din anul 1949 s-a înființat și secţia de păpuși, iar din 22 ianuarie 1960 este înregistrat la Ministerul Învățământului și Culturii sub numele de Teatrul de Stat „Alexandru Davila” Piteşti, ca teatru dramatic, cu secții de estradă și păpuși.
În martie 1958 s-a optat pentru botezarea teatrului cu numele lui Alexandru Davila, din cauză că dramaturgul era argeşean de obârşie, din Goleşti şi spune chiar că ar fi descendent din spiţa boierilor Goleşti.
De-a lungul anilor, pe scena Teatrului Davila din Piteşti au evoluat nume sonore ale teatrului românesc, în frunte cu regretaţii actori Ileana Zărnescu (doamna teatrului piteştean) şi Ion Focşa.
Vineri, începând cu ora 18,30, argeșenii sunt așteptați să sărbătorească alături de actorii Teatrului Davila cei 70 de ani de activitate.
Accesul se face pe bază de invitații gratuite care se procură de la agenția teatrală.