TBC (Taxa de boicot comercial)

Date:

Share post:

Să formulăm, elegant, o întrebare: a fost zavera boicotului o formă de șantaj?

Adică să forțăm Austria să ne ia în spațiu, sau ce? Nu dragilor.

 Îl mai țineți minte pe Buhnici? (aici) Atunci și acolo, cu băiatul ăla băgat în discuție, s-au reglat niște felii din piața de publicitate. E foame mare, vine criza, banii s-au împuținat, bugetele s-au subțiat și se în continuare, toți trebuie să mănânce o pâine și toți vor felia mai mare din tort.

Și ce treabă are cu Austria?

Țara aia mică din Europa Centrală e în Top 3 investiții străine în România, are hălci întregi din piață, e ditamai balena în economia României. Asta înseamnă și câteva firme mamut.

Și ce pot face eu ca mass-media dispunând de o populație captivă numeroasă (majoritatea românilor cunosc o singură limbă, cea maternă, fiind dependenți de sursele autohtone de informare-divertisment)? Să fiu broker de afecte. Ambalez subiectul și subiecții, adică boicotul și poporul și tu, firmă mamut, dacă vrei să faci afaceri și profit în continuare, achiți taxa de protecție, sub formă de publicitate. Legal, cu bon, că suntem oameni de afaceri serioși. Și dacă primesc cât cer, cât vreau sau într-o marjă de eroare acceptabilă, dezangajez, bag înfierbântații în case și pe urmă ți-i și încolonez la ghișeu.   

Ce ziceți de treaba asta? Avem episodul recent cu Spartanul Moldovei, Ștefan cel Mare al șaormei, Mandachi. Cum a apărut ceva de rău despre firma lui în presă, cum a încercat să dea banul și să-i dispară problema (aici). Și OMV-Petrom, BCR-Erste Bank, Holzindustrie Schweighofer, Immofinanz, Porr Construct nu sunt taică Mandachi. Ăștia au bani serioși, trăiești un an dintr-o atenție specială.

O fi așa, n-o fi?

De-ar fi după mine, la anu’ pe vremea asta aș lua listele defalcate și m-aș uita unde s-au dus banii de publicitate ai austriecilor din România. Că tare mi-e că tocmai la cei care țipau la început cel mai tare: Boicot! Boicot! Boicot!

Asta nu înseamnă că n-au fost și unii bine intenționați cu boicotul, idealiști, naivi, șamd. Epsiloni, mereu cantitatea neglijabilă.

Hai să fim sănătoși, că iar ne prinde Anul Nou cu stomacul și buzunarele goale, dar răcoriți bine cu austriecii. Mulțumim și sărumâna la domnii ziariști de bine!

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

spot_imgspot_img
spot_imgspot_img

Citeşte
ŞI

De mâine reîncep programele de reînnoire a parcului auto Rabla Clasic şi Rabla Plus

De mâine, 24 martie, persoanele fizice şi juridice se...

Poliţişti argeşeni şi-au căutat azi viitori colegi printre elevii de la Liceul Sanitar din Piteşti

Poliţişti argeşeni au vizitat azi Liceul "Ion Cantacuzino" (Sanitar)...

Grădina Zoologică Piteşti, noul program de vară

Grădina Zoologică Piteşti trece, începând de săptămâna viitoare, la...

Prima ligă de fotbal ia o pauză; Naţionala se pregăteşte să rateze şi Euro 2024

Prima ligă de fotbal din România, alături de competiţiile...

UEFA o poate exclude pe FC Barcelona din cupele europene

Problemele se ţin lanţ de gruparea catalană FC Barcelona....